Реклама / Ads
16| 4036 |05.07.2021 НОВИНИ

Асен Василев: Година след въвеждане на еврото, цените ще бъдат и в левове

.
Асен Василев
Индикативният срок за въвеждането на еврото е януари 2024 година, а пет месеца преди тази дата и цяла година след нея, цените в магазините ще бъдат обявени и в евро, и в левове. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев.
 

Месец след присъединяването към еврозоната ще можем да плащаме и в левове, и в евро, обясни министърът.

 

„И причината за това е, че ако го направим за шест месеца, ще трябва да се води двойно счетоводство от абсолютно всички, като се започне от баничарниците и т.н., което ще бъде лудница и за НАП и за баничарниците“, каза Асен Василев, цитиран от БНР.

Шест месеца след въвеждането на еврото ще можем безплатно да обръщаме лева в единната европейска валута, а цяла година - да можем да сравним цените и в двете валути.

 

„Ако ви е струвал 5 лв. прахът за пране, примерно, да може да видите, че продължава да струва пак 5 лв., а не че някой покрай еврото е решил да вдига цената“, каза министърът.

Какъв ще бъде обменният курс на лева към еврото?

„Точно както е записано в БНБ в момента“.

 

А именно – 1,95583 лева за едно евро, потвърди Василев.

 

Какво ще се случи с лихвите по депозитите и кредитите?

 

„Най-вероятно ще минат на нивата, които са текущите по евровите депозити и по евровите заеми“.

 

Планът е изготвен заради срока от 30 юни т.г., когато е трябвало да бъде готов, но трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Министър Василев коментира и въпроса за повишаването на корпоративния данък. По думите му може да бъде приета 15 процентова ставка за мултинационалните компании, но тя няма да се отнася за българските фирми.

 

Становището е във връзка с изявление на една от политическите сили, според което предстои вдигаме на корпоративния данък на 15%, което Василев определи като „целенасочени лъжи“.

 

Инициативата на Г-7 се отнася за чужди компании с оборот над 750 млн. евро, при които поне 25% от дейността им е у нас. В момента това се отнася за по-малко от десет компании, обясни Василев. Текстовете ще влязат в сила най-рано след няколко години, когато има становища и директиви ма Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3963 |05.07.2021 Асен Василев опроверга ГЕРБ: Само чужди компании с висок оборот ще плащат по-високи данъци . 3| 7750 |05.07.2021 Илиян Василев: Искането за уволнение шефа на Булгартрансгаз е добър ход . 7| 3842 |05.07.2021 Проф. Асена Сербезова: Благодаря на всички, които ме подкрепиха . 8| 4688 |05.07.2021 Обрат: Прокуратурата отказа да съди проф. Асена Сербезова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads