Реклама / Ads
3| 7741 |05.07.2021 НОВИНИ

Илиян Василев: Искането за уволнение шефа на Булгартрансгаз е добър ход

.
Илиян Василев
Искането на служебния министър на енергетиката към БЕХ да уволни шефа на Булгартрансгаз едва ли ще произведе действие, но е добър ход, защото фокусира вниманието върху на аналога на Банката за Развитие в енергетиката.
 

Номинално, министър може да задължи представителите на държавата в борда на БЕХ да гласуват уволнението на шефа на БТГ. Те не гласуват по свое усмотрение, а изпълняват волята на принципала. Бордът на БЕХ може да "падне за дузпа", да отложи, да огледа, да направи комисия. И като не изпълни, министърът няма ход, освен за неизпълнение на заповед да уволни шефа на БЕХ и членовете на Борда. Това обаче пак опира до съд и т.н.

 

Служебният министър няма друг ход след като изнесох фактите, че с новата си тарифна политика от септември БТГ явно и арогантно дискриминира всички конкуренти на Газпром - български, европейски, американски - всички компании, които искат да пренасят газ до и през България с по-високи тарифи. Освен това Малинов открито пренебрегва КЕВР, пренебрегва и енергийното министерство защото разполага с липсващата "пътна карта", но не я предава. А премиерът изглежда го пази, от разследване на ДАНС. Последните винаги могат да влязат и да извземат този документ.

 

Премиерът Янев симпатизира и на Николай Павлов и на руската му връзка. За това и никой не разследва Булгаргаз, но там се натрупват много скандални неща и те започнаха да излизат едно по едно. За някои от тях говоря в последната си статия - за достигната степен на диверсификация след Турски поток - 95 процента зависимост от Газпром. А Петкова, в присъствието на Павлов, миналата година в САЩ обещаваше, че до края на годината зависимостта ще падне до 50 %.

 

Та всичко започва от наличието/отсъствието на морал.

 

Илиян Василев




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 16325 |02.07.2021 Асен Василев: Ще обеднеят хората, които карат Майбаси, защото са получавали поръчки без конкурс . 11| 4453 |28.06.2021 Илиян Василев: ИТН показа, че има твърд електорат . 2| 3543 |28.06.2021 Асен Василев: Правителството може да излезе с предложения за актуализация на бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads