Реклама / Ads
6| 3205 |24.01.2022 НОВИНИ

Асен Василев: Подготовката ни за членство в еврозоната върви по план

.
Асен Василев Източник: БГНЕС
Предстоят широки обществени обсъждания, които смятаме да организираме по въвеждането на единната европейска валута, така че да стане възможно най-плавен преходът от лев към евро. Подготовката за членството ни в еврозоната върви добре, техническата работа се изпълнява по план.
 

Това става ясно от статия на вицепремиера Асен Василев, публикувана в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

 

„Надяваме се тази пролет и през лятото да можем да направим това широко обществено обсъждане, така че всички граждани и фирми да са наясно какво означава членството на България в еврозоната и по какъв начин то би засегнало техния бизнес и техния живот. Както и да са спокойни, че приемането на еврото като национална валута няма да предизвика финансови трусове“, казва още той.

 

В публикацията на вицепремиера Асен Василев не се споменава дата за преминаването от лев към евро, но нееднократно той е заявявал, че остава индикативната дата от януари 2024 година.


Василев обръща внимание на ключовата роля на банките за икономическия растеж, както и върху дълговата политика на страната.


„Тази година предстоят погашения за около 3 милиарда лева, както и финансиране на дефицита. Това най-вероятно ще наложи излизане на международните дългови пазари“, коментира министърът, като подчертава, че емисионната политика на правителството ще бъде предвидима.


В Бюлетина на Асоциацията на търговските банки има и статия на гуверньора Димитър Радев, в която той подчертава стабилността на банковата система.


„От източник на проблеми в миналото, сега системата е в основата на стабилността“, подчертава той. За пореден Димитър Радев припомня, че високите нива на кредитиране могат да се окажат рисков фактор, заради който Централната банка прилага необходимите политики.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3012 |24.01.2022 Опасения за въоръжен конфликт Украйна-Русия вдигат цената на газа в Европа с 8% . 2| 4564 |23.01.2022 Вицепремиерът Василев: Бюджетът за първи път стъпва на реални отчетни данни . 13| 2938 |21.01.2022 Приемаме еврото през 2024 г., казва Асен Василев пред Ройтерс . 7| 3506 |21.01.2022 Слави Василев: Чувствам България като една стара мома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads