Реклама / Ads
3| 2279 |09.02.2024 НОВИНИ

Асен Василев пред “Die Welt”: Влизането на България в еврозоната отдавна закъсня

.
Влизането на България в еврозоната отдавна е закъсняло, заяви в интервю за германското издание “Die Welt” финансовият министър Асен Василев.
 

“Българската икономика ще спести много пари. Основният мотив за въвеждане на еврото в България е, че нашата вътрешна икономика спестява много пари чрез него. Днес повече от 60% от търговията ни е с други европейски държави. От друга страна, двете различни валути досега са донесли високи транзакционни разходи, които представляват около 1% от БВП на България годишно, малко под един милиард евро“, коментира Василев.

 

Пред германското издание финансовият министър заяви, че е оптимист за приемането на България в еврозоната от 2025 г., въпреки множеството проблеми - от корупция до инфлация. В интервюто той прогнозира „вълнуващо бъдеще“ за Европа, ако изостави идеологията си по въпросите на енергетиката и миграцията.

 

По думите на Василев България е с втората най-ниска задлъжнялост в целия ЕС - 22% от БВП, и е и далеч под максимално допустимото ниво от 60%. 

“България няма проблем и с определената в Маастрихтските критерии цел от 3% дефицит. Не виждам причина за отлагане. Новите евромонети вече се секат и информационните системи на банките са готови. Според социологическите проучвания по-голямата част от българите подкрепят присъединяването. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма. Но това не зависи от нас. Това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка“, коментира още българският финансов министър.

 

“От 1997 г. насам стойността на лева е обвързана с германската марка, а по-късно и с еврото. Но все още нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединяването на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на контрол над нашата валута“, посочи още Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2280 |09.02.2024 Живко Коцев: Не разполагаме със списък с членове на частния клуб на Нотариуса . 7| 6186 |09.02.2024 Кой е новият главнокомандващ на ВСУ Олександър Сирски? Героят на Украйна отбранява Киев и Харков от окупаторите . 3| 2251 |09.02.2024 Съветниците от БСП: Изпълнихме решение на Градския съвет за подкрепа на председател на СОС при широко мнозинство . 0| 2442 |09.02.2024 Включват нова категория в наградите “Оскар” от 2026 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads