Реклама / Ads
12| 3293 |12.04.2023 НОВИНИ

Асен Василев: От ПП предвиждаме 4 месеца живот на този парламент

.
ПП дава 4 месеца живот на този парламент Източник: БГНЕС
Утре в 10:00 ч. продължава днешното заседание. Разговорите започнаха след неуспешен избор на председател на НС. Това предложение за ротационно председателство не е отхвърлено. То не е противоконституционно. Това заяви съпредседателят на ”Продължаваме промяната” Асен Василев в предаването „Още от деня“ по БНТ.
 

„Разговорите ни се състояха след словото на президента, който каза, че служебният кабинет ще внесе бюджет, слава Богу и че има важни закони, която трябва да се приемат.

 

От "Продължаваме промяната" предвиждаме 4 месеца живот на този парламент. Една бюджетна процедура отнема поне 4 парламентарни седмици, ако няма различни виждания по бюджета. Ако искаме да излезем от парламентарната криза ще бъде необходимо време“, уточни той.

 

Василев увери, че утре парламентарната им група ще бъде в НС. „Невлизането в зала е похват, който ние не сме използвали“.

 

Асен Василев разкри подробности за преговорите за законодателни промени между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „Тонът беше не остър и в опит да се намери някакво решение за избор на председател. Това, около което се обединихме, че трябва да има ясна законодателна програма и в какъв ред кои закони да бъдат приети. В следващите дни всеки ще предложи своите приоритети и ще се изготви график за приемането им. Това ще се случаи след излъчването на контактни групи“.

 

„Утре продължаваме с избор на председател на НС. За нас не е вариант Вежди Рашидов да остане постоянен председател. Ако се приеме идеята ни за ротационен принцип, нашето предложение ще бъде за Никола Минчев. Идеята е който иска да има председател, да осигури парламентарно мнозинство“, призна бившият финансов министър.

 

„Ние се опитваме да бъдем конструктивни. На предложението за председател на НС от ГЕРБ ние гласувахме „въздържал се“, защото очаквахме ГЕРБ да са си осигурили някакво мнозинство“, каза съпредседателят на ПП.

 

Той отново подчерта, че ПП-ДБ няма да подкрепят подкрепа за кабинет на ГЕРБ. „Имаме ясно решение на Националния съвет. Политическа партия ГЕРБ има възможност да потърси подкрепа от други политически сили, ако не успее – има втори мандат. Опитваме се този парламент да свърши ключова работа по конкретни закони“, изтъкна Василев.

 

„Нелогично е да се търси подкрепа от нас, след всички казани тежки думи спрямо нас, по време на кампанията“, каза той, но добави, че не са обидени. „Това не е безпрецедентна ситуация“.

 

„Ние имаме план, но изборите поставиха друга партия на първо място. Ако те не опитат да реализират мандата, има втори мандат. Днес се видя, че всяка партия гласува своите политики. Знаем, че има голям разлом в страната. Има големи групи хора, които се мразят и това не започна с ПП, а с протестите. Парламентът е отражение на българското общество.

 

Миналия път не бяхме подготвени за ситуацията на тупик. Опитваме се да направим е законодателните приоритети, които ние имаме да бъдат стиковани със законодателните приоритети на другите партии, и те да бъдат приети. Това е план. Тогава ще сме изпълнили и някои от приоритетите си“, обясни Асен Василев.

 

Бившият финансов министър коментира решението на Лена Бориславова да не бъде депутат, а да работи за местните избори. „Не отписваме този парламент“.

„Не съм разговарял днес с Бойко Борисов. Не е станал повод“, призна Асен Василев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3704 |09.04.2023 Едвин Сугарев: Крайно опасен е възходът на ”Възраждане”. Може би трябва да си спомним как е избран Хитлер . 40| 3185 |09.04.2023 Асен Василев: Ако ПП-ДБ се коалира с ГЕРБ, на следващите избори първа политическа сила ще е ”Възраждане” . 8| 4539 |07.04.2023 Флора и Асен Генов осъдиха изгонването на Неизбежния Караколев от пресконференцията на ПП-ДБ . 8| 4339 |03.04.2023 Илиян Василев: Не можеш да победиш статуквото в игра с техните правила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads