Реклама / Ads
30| 19745 |12.01.2024 НОВИНИ

Асен Василев към BIRD.bg: Не били компютри, а компоти /обновена/

.
Източник: личен архив
Дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и настоящ финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн.лв. и така американецът остава ощетен.
 

Това сочи разследаване на сайта "BIRD.bg", публикувано на 10 януари.

 

Според изданието купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки със 7% комисионна. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

 

Във публикация във Facebook Василев нарече разследването "скалъпена история" и допусна, че името му е замесено злонамерено.

 

ФрогНюз публикува целия текст без редакторска намеса:

 

"Ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше наистина да разследва и да установи истината, а истината е: Сградата на ул. „Чаталджа“ 3 е купена от фирма „СТВ Консълтинг“ ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията.


Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2,9 млн. лв. , който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата.


Реконструкцията е завършена през 2021 г.


През май 2021 г. излизам от фирмата и с това приключва моето участие в „СТВ Консълтинг“ ЕООД, което е видно и от Търговския регистър.


По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3,1 млн. лв.


Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2,46 млн. лв. (информация, проверима в Кредитния регистър).


Сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.


Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата.


По повод купувача, ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката.


И за да сложа край и на тези спекулации припомням, че нашият кабинет през 2023 г. за първи път премахна монопола на ТОЛ-оператора, като издаде лицензи на още две компании. И още две са в процес на интеграция.


Опитът от досегашното ми взаимодействие с БЪРД показва, че фактите не са на почит в тази медия. И в този случай тя отново е източник на дезинформация. Оставям на вас да прецените дали това е обикновен непрофисионализъм или е част от политическа атака", написа Асен Василев.

 

Имотните сделки станаха повод за политически нападки и в пленарната зала.

 

По време на редовния блиц контрол, в който депутатите задават въпроси на премиера и вицепремиера, Тошко Йорданов от "Има такъв народ" цитира части от разследването и посочи, че също познава помещенията на "Чаталджа" 3, тъй като и той е ходил е там, когато двете формации бяха в коалиция. Според него Асен Василев има офшорна компания и затова се обърна към премиера Николай Денков с призив "да провери лицето си и това морално ли е?".


Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за закононарушение и посъветва Йорданов да се обърне към съответните органи.

 

"Дали е морално, аз мога да съдя само, когато бъдат предоставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. С подхвърлени реплики не може да се обсъжда дали нещо е законосъобразно или морално".

 

"Питайте финансовия министър, аз не съм му майка или баща. Докато няма ясни причини да се каже, че този човек е нарушил закона, няма какво да се обсъжда по него", заяви Денков.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4701 |12.01.2024 Халаф: Иран ще продължи да действа чрез проксита. Няма да търси разрастване на конфликта с Израел . 1| 4854 |12.01.2024 Цената на петрола скочи след ударите по хутите . 7| 5928 |12.01.2024 Българско знаме на Майдана. И след смъртта си Светослав Славков удря руските позиции . 2| 4775 |12.01.2024 Янаки Стоилов: Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads