Реклама / Ads
13| 5192 |27.10.2023 НОВИНИ

Асен Василев: Не виждам причина да се отмени машинният вот, няма реакция от Русия за новата такса

.
Асен Василев
"Не съм следил много ситуацията. Целият ден бях в срещи по бюджета. От това, което се информирах от медиите, доколкото разбрах, някой е снимал с телефон как работи машината. Машината в момента нищо не брои, тя само разпечатва бюлетина. Тя в общи линии е един принтер. Няма как да ви излъжат. Честно казано, това си е преценка на ЦИК дали да отмени машинния вот. Правителството не участва в тази оценка. Аз не виждам причина нещо да се отменя. Машината отпечатва нещо, то след това се брои на ръка. Машината самата не брои нищо", каза той в предаването "Лице в лице" по btv.
 

"Хартиеният вот винаги е бил проблематичен - през купуване, през сгрешени бюлетини. Ние от ПП подадохме доста сигнали за организиране на купуване на гласове . поне в 20 области. За първи път ГРАО публикуваха съмнителни регистрации. В една къща няма как да живеят 300 човека. Сега кметовете и областните управители трябва да ги дерегистрират служебно. Това са контроли, които трябва да започнат да се случват в изборния процес", смята Василев.

 

Той коментира и обвиненията на президента Румен Радев заради въведената такса от 20 лв. на мВтч за пренос на руски газ, който влиза и минава през "Турски поток" през България: "Това е такса, която има характера на акциз. Това, което е много важно, е, че тази такса не е нещо ново за нашата енергетика. Всички производители на енергия внасят 5 процента от техните приходи във фонд "Сигурност". Това съществува от 2013-2014 г. и не е някаква иновация за нашата енергийна система. В случая я сложихме и на вноса и износа на руски газ. Руски газ се доставя и до Гърция, но видяхте ли те да реагират по някакъв начин. От Румъния, от Турция видяхте ли остра реакция? Виждаме остра реакция от Сърбия и Унгария въпреки че няма причина", добави министърът.

 

Няма реакция от руска страна. На 31 октомври ще се изчисли всичко. До 14 ноември таксата трябва да влезе в хазната. На този етап имаме от няколко вносители, които са казали, че ще си внасят таксата, каза още той.

 

В доклада се казва много ясно, че има технологично време за преминаване на инсталациите на новия петрол, но по-важното е да се осигури логистиката. В момента базите в Бургас държат запаси за 10 дни от суров петрол. На всеки три дни идват танкери и това е достатъчно, че рафинерията няма да прекъсне. Парламентът взе решение всеки месец да спада руският петрол, докато в рамките на 10 месеца стига до 0. Има помесечно как трябва да спада, колко руски петрол да идва или не, как да се вдигнат наличните количества, така че да има буфер и рафинерията да може да работи и да може да мине на неруски петрол“, обясни Василев.

 

Припомняме, че извънредното пленарно заседание, насрочено за днес, не се проведе. На него трябваше да бъде отхвърлено президентското вето върху промени в Закона за енергетиката.

 

Ако „Лукойл“ изпълни своите задължения, до края на годината компанията ще внесе около 400 млн. лв.

 

„Това, което г-н Добрев иска е да махне член на закона, който той самият е вкарал, което е да не трябва да се казва на еврокомисията предварително, за да има одобрение за този механизъм за събиране на такси. В закона обаче пише, че не си платите таксите, които да подсигурят тези теоретични 73 стотинки, се налага санкция от 10 000 до 30 000 лв. При повторно нарушение – в трикратен размер. Санкцията за „Лукойл“ е в най-лошия случай 90 000 лв. Може да платите глоба 90 000 лв. или 1 млрд. в хазната. Кое ще направите“, коментира финансовият министър.

 

Пенсионерите трябваше да имат по-високи пенсии. Трябва да има  трайно увеличение на пенсиите, това бе категоричният му отговор на въпрос за коледните бонуси за пенсионерите.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 91140 |27.10.2023 Температурите падат, студен атмосферен фронт преминава през страната . 10| 5151 |27.10.2023 Денков за скандала с машините: Виждам конспирация, търсят повод да съборят правителството . 2| 4479 |27.10.2023 Бойци от Израел извършиха десант в ивицата Газа /видео/ . 10| 4471 |27.10.2023 Белият дом: Русия екзекутира войници, които отказват да изпълняват заповеди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads