Реклама / Ads
1| 3214 |23.01.2023 НОВИНИ

Д-р Асена Сербезова разкрива: В 50% от случаите лекарите предписват липсващи лекарства

.
Асена Сербезова
Основната причина за недостига на лекарства в аптеките е, че лекарите предписват лекарства, които ги няма на пазара, вместо да им препоръчват генерични алтернативи. Това се разбра от изказвания на бившия министър на образованието проф. Асена Сербезова, която днес отговори на критиките на наследника си проф. Асен Меджидиев относно липсата на важни лекарства за гражданите.
 

Миналата седмица проф. Меджидиев обвини предшественичката си в куп неизпълнени препоръки за разрешаване на проблема с липсата на лекарства, отправени от "Информационно обслужване" в негов одит през март м.г., поръчан именно от проф. Сербезова. По думите му от 7 препоръки за нито една не е взета мярка с изключение на промяната на формулата, по която се изчислява кои лекарства да попаднат в забранителния за износ списък и в резултат на която тези медикаменти са намалели от 400 на 60 на брой.


"Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е проблем, който не се решава всебхватно и професионално. В момента д-р Меджидиев се насочва към една от причините за това, но не към основната. Той смесва в опита си за манипулация на общественото мнение истината с неистината", заяви тя пред БНТ.


"Правен е анализ какви са причините за недостига на лекарства - в над 50% от случаите лекарите предписват лекарства, които ги нямат на пазара по ред причини - или фармацевтите предпочитат да се оттеглят от българския пазар, или има проблеми с производството. За да могат хората да получават лекарствата си, лекарите трябва да предписват това, което е налично. Това може да се случи, ако се дава информация на лекарите какво е налично. В повечето случаи има терапевтични алтернативи, логично е да се промотират, да се предписват по генеричното им наименование", коментира проф. Сербезова. По думите й анализът на недостига показва, причините са много по-големи от това, върху което акцентира министър Меджидиев.


"Няма доказателства, че правилното прилагане на формулата е довело до недостиг на повечето лекарства", посочи тя и добави, че след като докладът на "Информационно обслужване" е установил, че формулата не отговаря на закона, най-логичното нещо, което е следвало да предприеме тя, е именно да я промени. "Това, че той определя като грешно едно решение, което има за цел да приведе обратно формулата към действието на закона, е опасно", смята Сербезова. Тя посочи, че останалите препоръки също са обсъждани с "Информационно обслужване", но те касаят подобрения на системата, а не закононарушения. "В това е манипулацията - да се казва, че не са предприети необходимите действия", заяви тя.


Бившият министър на здравеопазването посочи още, че системата за проследяване на лекарствата СЕСПА не е разработена по времето на нейното управление. "СЕСПА се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата, не от министерство на здравеопазването, така че те са отговорни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе без да остави следа", коментира още тя. По думите й смесване на истина с неистина има и по отношение на броя на лекарствата, за които се твърди, че се наблюдават - че те вече са 60 вместо 400. "Наблюдаваните лекарства са 4000, толкова са те в позитивния лекарствен списък, така че гражданите трябва да са спокойни, че държавата наблюдава същия брой медикаменти", заяви тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3000 |23.01.2023 Сербезова обвини Меджидиев, че манипулира общественото мнение за недостига на лекарства . 1| 3073 |15.01.2023 Сербезова за атаката от Меджидиев: С ирония и чувство за хумор - тази ситуация е нещо като дежавю . 0| 3354 |13.01.2023 Асена Сербезова: На Здравния фронт нищо ново (по Ремарк, ама не съвсем – малко и по Стайнбек) . 3| 3964 |12.01.2023 Проф. Асена Сербезова отговори на нападките на министър Меджидиев. Зададе му куп въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads