Реклама / Ads
3| 3064 |17.10.2022 НОВИНИ

Асоциацията на Европейските журналисти – България: увеличава се автоцензурата сред журналистите

.
Най-голям външен натиск върху журналистите оказват: политици, държавни институции, икономически субекти, криминални лица/групировки и рекламодатели. Работещите в медиите са изправени пред редица предизвикателства като: стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения. Теми като: Пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, спиралата от политически кризи, влияят върху медийната среда в страната.
 

Това показват резултатите от шестото проучване за свободата на словото в страната, озаглавено "Медии под обстрел", което се осъществява на две години. Реализирано е от Асоциацията на Европейските журналисти – България (АЕЖ-България). Финансирано е от Посолството на Кралство Нидерландия у нас. В него участват 204 журналисти, като данните са събрани чрез онлайн анкета в периода: 3-ти май - 10-ти юни тази година. Автор на доклада е д-р Илия Вълков, член на Управителния съвет на АЕЖ. Статистическата обработка е на агенция „Алфа рисърч”.  Притеснително е, че освен автоцензурата се увеличават и формите на вътрешния натиск сред журналистите.

 

Според Ирина Недева, председател на АЕЖ-България: „Политиците систематично злоупотребяват с медиите в България.”

 

Почти половината от анкетираните дават средна оценка на свободата на словото в страната, за 16.2% тя е добра, около една пета я определят като „лоша”, а за близо 14% тя е „много лоша”.

 

Всеки десети журналист е бил заплашван със съд, а около половината от анкетираните посочват, че лично са били обект на неправомерен натиск заради работата си.

 

Ирина Недева отбеляза, че за съжаление различните форми на натиск много често са върху: „най-професионално работещите медии в сферата на журналистиката.”

 

Все още остават нерешени ключови проблеми като: липса на прозрачна медийна собственост, сливането на икономически и политически интереси при управлението на медиите, отсъствието на плурализъм. Засилва се тенденцията на централизиране на журналистиката в София, като част от регионалните медии са застрашени от изчезване.

 

Половината от респондентите посочват, че войната в Украйна е засилила редакционната отговорност за проверка на източниците и поставянето им в контекст.  

 

Сред важните мерки за подобряването на медийната среда в България респондентите посочват: ограничаване на концентрацията на медийната собственост и разпространение, приемане на допълнителни стъпки за осветляване на медийната собственост, създаване на нови и независими медии, засилване на саморегулацията и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3191 |06.10.2022 АБРО осъди цензурирането и агресията срещу журналисти . 2| 3144 |05.10.2022 АЕЖ: Журналистите не бива да се оставят да бъдат мачкани от политиците . 30| 9012 |05.10.2022 Костадинов гони журналисти от пресконференцията си и им се закани с нов закон . 0| 2735 |23.09.2022 Русия няма да мобилизира IT специалисти, банкери и журналисти от държавните медии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads