Реклама / Ads
15| 4816 |12.10.2023 НОВИНИ

Атаката на Хамас разкри влошаването на връзките между Русия и Израел

.
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отдавна се представя за приятел на Владимир Путин. В мемоарите си, публикувани по време на войната на Русия срещу Украйна, Нетаняху неведнъж е хвалил руския лидер за неговия интелект и "особено приятелското му отношение" към еврейския народ.
 

През годините Путин също се представяше за лоялен съюзник на израелската държава, като насърчаваше културните връзки и безвизовото пътуване между двете страни.

 

Но след най-тежкото нападение срещу Израел от десетилетия насам, така рекламираното приятелство изглежда изчезна.

 

Четири дни след началото на изненадващата атака на Хамас Путин все още не се е обадил на Нетаняху, а Кремъл не е публикувал съболезнователно послание до страната - дипломатически жест на добра воля, който Русия обичайно изпраща на световните лидери след смъртоносни инциденти на тяхна територия.

 

Във вторник, в първия си коментар относно нахлуването на Хамас, Путин заяви, че експлозията на насилие между Израел и палестинците показва, че политиката на САЩ се е провалила в Близкия изток и не е взела предвид нуждите на палестинците.

 

"Мисля, че много хора ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток", каза Путин, без да признава за ужасните смъртни случаи в Израел.

 

Промяната в тона изглежда сочи към по-голям разрив между двете страни, настъпил след началото на войната в Украйна.

 

В продължение на години Путин се опитваше да поддържа силни връзки с Израел, като същевременно подкрепяше палестинската кауза - съюз, който води началото си от съветската епоха.

 

Деликатната дипломация на Русия с Израел изглежда даде резултат, когато страната отказа да участва в западните санкции срещу Русия, за голямо огорчение на Киев, който обвини Израел, че пренебрегва страданията на украинските евреи.

 

Но под повърхността имаше признаци, че отношенията между Русия и Израел се влошават заради твърденията на Путин, че се бори с "неонацизма" в Украйна, като в същото време измества страната си в орбитата на Иран - заклет враг на Израел.

 

"Топлите отношения [между Русия и Израел], които наблюдавахме в продължение на години при управлението на Путин, охладняха. Сега се намираме в различен свят", казва Пинхас Голдшмит, който служи като главен равин на Москва в продължение на почти 30 години, докато не бяга от страната заради противопоставянето си на войната в Украйна.

 

"Израел винаги се е старал да поддържа добри отношения с Москва, като се има предвид голямата еврейска общност в Русия и влиянието ѝ върху Сирия", каза Голдшмит, говорейки за "Th Guardian" по телефона от Израел. В събота той присъства на погребението на Ювал Бен Яков, израелски войник, убит в боевете, който е син на друг бивш московски равин.

 

Голдшмит заяви, че много хора от еврейската общност са останали дълбоко смутени от това, че Путин е представил войната, сравнявайки украинското правителство с нацистка Германия, за да оправдае нахлуването си в страната.

 

Миналото лято това напрежение за първи път се пренесе в публичното пространство, когато руски официални лица обвиниха Израел, че подкрепя "неонацисткия режим" в Киев. Разпрата се разпали, след като руският външен министър Сергей Лавров рециклира антисемитска конспиративна теория, в която се твърди, че Адолф Хитлер "имал еврейска кръв" - коментари, които Израел определи като "непростими и възмутителни".

 

Кремъл също така предприе мерки срещу руския клон на Еврейска агенция за Израел - частна благотворителна организация, тясно свързана с израелското правителство, която помогна на десетки хиляди висококвалифицирани руски евреи да имигрират в Израел.

 

Може би по-тревожно за Израел е нарастващото доверие на Москва към Иран. Русия, изолирана от западните пазари, инвестира значителни средства в закупуването на ирански безпилотни самолети-самоубийци, които да атакуват украински градове и гражданска инфраструктура, докато САЩ предупредиха, че Иран се стреми да придобие голям брой руски бойни хеликоптери, военни самолети и системи за противовъздушна отбрана.

 

Тъй като САЩ обещаха да изпратят собствена военна помощ на Израел след нападението на Хамас, някои прокремълски коментатори изразиха надежда, че войната между Израел и Хамас ще оттегли западните ресурси от Украйна.

 

Сергей Мардан, руски пропагандист и телевизионен водещ, пише: "Тази бъркотия е от полза за Русия, защото глобалистката жаба ще бъде разсеяна от Украйна и ще се заеме с опитите да потуши вечния пожар в Близкия изток."

 

В Москва имаше и чувство на радост от израелските военни и разузнавателни гафове, които бяха представени като доказателство за слабостта на Запада.

 

"Очевидно ръководството на ЦАХАЛ почива на лаврите на отдавна отминали победи", пише в Телеграм военният експерт Борис Рожин, който е близък до руските сили, воюващи в Украйна.

 

Андрей Солдатов, експерт по руските служби за сигурност, заяви, че подобни коментари "демаскират острата психологическа травма, която руските военни са претърпели след катастрофалната офанзива срещу Украйна в първите месеци на 2022 г.".

 

"Тази загуба на глобално уважение е трудно поносима за нация с горди военни традиции. Така че облекчението, предложено от Хамас, предизвика лавина от злорадство. Смеехте ли се на нашата некомпетентност? Сега е наш ред", каза Солдатов.

 

По руската държавна телевизия коментаторите също така осмиваха десетките хиляди руски евреи, които заминаха за Израел след нахлуването на Русия в Украйна, за да избегнат мобилизация.

 

В обръщение към руския парламент в сряда председателят на Думата Вячеслав Володин заяви, че руснаците, които са избягали от страната, за да застанат на страната на Украйна, трябва да бъдат обвинени в държавна измяна и изпратени на работа в мини.

 

"Вероятно... говорим за мини и трябва да намерим територии, където времето е по-постоянно, където няма лято", каза Володин.

 

Междувременно Украйна изглежда е загърбила предишните си претенции към Израел, желаейки да запълни вакуума на приятелство, оставен от Русия.

 

В реч, произнесена заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Украйна Володимир Зеленски сравни нападението на Хамас срещу Израел този уикенд с руското нахлуване в Украйна и заяви, че народът му е на страната на Израел, защото разбира какво означава да страдаш от терористични атаки.

 

"Единствената разлика е, че там има терористична организация, която нападна Израел, а тук има терористична държава, която нападна Украйна", каза Зеленски.

 


 

Анализ на Пьотр Зауер, публикуван в "The Guardian". Преводът е на Илияна Маринкова, ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4345 |12.10.2023 От БСП вече потриват ръце и за втори вот на недоверие . 1| 4251 |12.10.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Лозен . 4| 4622 |12.10.2023 Денков: Опозицията се провали да излъже българския народ, че идва енергиен апокалипсис . 17| 9444 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads