Реклама / Ads
0| 7855 |26.04.2022 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Затягането на паричната политика започва

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
”Инфлацията достигна притеснителни нива много над очакваните. Затягането на паричната политика започва. Още през юли очакваме повишаване на лихвените проценти в Европа”, това заяви вицепремиерът от служебните правителства Атанас Пеканов пред БНТ.
 

"Повишаването на лихвените проценти на Централната банка води до повишаване на лихвените проценти на търговските банки, затягане на условията по кредитиране, намаляване на инвестициите и потреблението чрез кредити. Това ще доведе до намаляване на икономическата активност и успокояване на пазара на труда и повишаване на безработицата", уточни той.

 

Той допълни, че по-високата безработица води до по-ниска инфлация, но това не е основният фактор, които я обуславят.

 

"Големите фактори са огромните поскъпвания на горивата и суровините, както и проблемът с доставките", подчерта Пеканов.

 

"Цената на горивата и пътуванията се увеличиха най-много", категоричен беше той.

 

"Политическата ситуация у нас остава изключително конфликтна. В една такава деликатнаикономическа ситуация е много трудно", заяви Пеканов по отношение на планираната актуализация на бюджета.

 

И допълни, че според него не е добре да бъде замразена минималната работна заплата.

 

"Не трябва да вървим към пълно компенсиране на загубите на покупателната способност. Ако всички заплати нарастнат повече от производителността и инфлацията това ще доведе до ново поскъпване", подчерта Пеканов.

 

Той изрази подкрепата си към това България да стане част от еврозоната, но само ако това не доведе до загуба на покупателната способност на хората след приемане на единната валута за ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13999 |25.04.2022 Кристалина Георгиева: Българите ще усетят затягането на паричната политика в еврозоната . 0| 3205 |22.04.2022 Ген. Атанас Атанасов: България може да даде оръжие на Украйна, без правителството да бъде свалено . 0| 3031 |20.04.2022 Атанас Славов от ”Демократична България”: Няма законови противоречия в решение за военна помощ за Украйна . 0| 4654 |18.04.2022 Ген. Атанасов за спецправосъдието: Елемент на Борисовата държава беше закрит, няма да има преследване и прикриване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads