Реклама / Ads
1| 2759 |16.09.2022 НОВИНИ

Вицепремиерът Пеканов: Инфлацията е стряскаща в цяла Европа

.
Атанас Пеканов Източник: стопкадър, Nova News
Инфлацията е стряскаща в цяла Европа. Това заяви в ефира на Nova News служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

„В България тя е по-високо отколкото в Еврозоната и в Европейския съюз. Подкрепям това да има компенсации за домакинствата, които страдат от загуба на реална покупателна способност. Това, обаче, трябва да се случва таргетирано. Трябва да се помага на тези домакинства, които са в най-голяма нужда. В България това са много голяма част от домакинствата“, обясни той.

 

„Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите какво се случва. По отношение на Плана за възстановяване, в края на август ние подадохме първото искане за плащане. То е на база на вече извършени реформи и няколко стартирали инвестиционни проекта. От Европейската комисия се очаква да оцени това наше искане за получаване на пари през есента“, коментира още Пеканов.

 

Според него в сферата на енергетиката е важно да кажем, че има реформи, които преди една година от страна на Европейската комисия са изглеждали много добри.

 

„Но, с оглед на текущата енергийна ситуация, трябва да бъдат преосмислени така, че да отговарят на краткосрочните проблеми.  Това, което е важно сега , е България да се бори в Европейския съюз, когато се правят дискусиите по отношение на решенията за допълнителни средства. По отношение на европейските средства, успяваме обикновено да стигнем до усвояемост на 98-99% от сумите“, каза още вицепремиерът.

 

„Законопроектите са подготвени от изпълнителната власт. Това е правилният подход. Минават през обществени консултации и през Министерски съвет, след което депутатите имат отговорността да ги приемат“, добави Атанас Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2988 |15.09.2022 Вицепремиерът Пеканов: Фотоволтаиците са най-добрата инвестиция сега . 0| 2697 |13.09.2022 Атанас Пеканов: Работим активно средствата по Плана да достигнат до фирмите . 0| 2820 |09.09.2022 Вицепремиерът Пеканов: Няма да орязваме пенсии и социални помощи . 0| 2708 |07.09.2022 ПП и ГЕРБ в лют спор за обедняването и инфлацията, но без отговори какво предлагат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads