Реклама / Ads
0| 2718 |25.08.2022 НОВИНИ

Пеканов: До края на годината трябва да дефинираме какво е енергийна бедност

.
До края на годината трябва да бъде направена законодателна промяна, която да даде дефиницията за енергийна бедност, за да няма помощи на калпак.
 

Това заяви пред Българското национално радио вицепремиерът по европейските фондове Атанас Пеканов.

 

“Много важна тема е темата за енергийната дейност. От години експертите по цял свят спорят. При нас е особено важно, защото изключително много хора спадат в тази категория и е много важно това да се случи, за да забравим тези компенсации на калпак. Трябва да имаме възможност да таргетираме тези помощи. Чрез дефиницията ще решим на кого да се помогне и на кого няма да се помогне”, уточни Пеканов. 

 

По думите му страната ни е с най-голям брой енергийно бедни в Европа. Преди дни излезе проучване, според което 40% от българите се притесняват дали ще могат да платят битовите си сметки.

 

По темата за Зелената сделка и енергийния преход Атанас Пеканов  подчерта:


"По отношение на въглищата ще трябва да се борим може би за преосмисляне. Миналата година европейският подход беше – използвайте газа за транзитно гориво, за да преминете от въглища към нещо малко по-чисто, след което да преминете към ВЕИ. Сега ще трябва да обърнем логиката. Ще трябва да използваме националния ресурс – въглищата, в периода докато постигнем Зелената сделка. Дългосрочно не можем да се откажем от зелената сделка – тя ще ни даде тази независимост. Слънцето, вятърът са наши ресурси. Те не се контролират от геополитическите конфликти”, посочи Пеканов.

 

Той обеща, че ако проектът на МВР, който спъваше изпращането на т.нар. фактура, се изпълни успешно, 1.3 милиарда евро ще дойдат у нас през есента. Относно втория транш по Плана за възстановяване Атанас Пеканов заяви, че срокът да се изготви законодателството е до декември. Парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2955 |25.08.2022 Дания вече ни подкрепя за Шенген. България - вътре до края на годината? . 0| 2856 |24.08.2022 Атанас Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други го правят . 0| 3316 |24.08.2022 Макрон: Идва краят на изобилието и безгрижието . 0| 2709 |21.08.2022 До края на деня изчистват мъртвата риба в Своге. Утре става ясно дали водата е годна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads