Реклама / Ads
0| 2681 |23.08.2022 НОВИНИ

Първата финансова инжекция от Плана за възстановяване се очаква през есента

.
Атанас Пеканов Източник: стопкадър, БНТ
Първите средства по плана за възстановяване и устойчивост се очакват през есента, обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

„В края на месеца ние ще подадем първото искане за плащане. По него бяха изпълнени 21 от 22 условия. Работим активно да приемем последния проект, който не беше изпълнен. В спешен порядък МВР движат този проект. След което започва да тече срок от 2 месеца, в което ЕК ще разглежда всичко, което сме представили“, обясни той пред Националната телевизия.

 

„По второто плащане обаче става въпрос за 66 мерки, от които 22 изискват законодателни промени. Тези промени ще бъдат изготвени от служебното правителство в помощ на следващия парламент“, коментира вицепремиерът.

 

Според него „Зелената сделка“ е начинът, по който ще станем по-независими енергийно. „Чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници Европа ще бъде по-силна и ще може да се абстрахира от геополитическите конфликти“, убеден е той.

 

Пеканов критикува решението на предходния парламент за компенсации на 100%, на калпак.

 

„Сега вече не е времето за такива мерки на калпак. Такива трябваше да се правят в първите месеци на пандемията, когато трябваше да действаме бързо, за да дадем сигурност на бизнеса. Всички европейски страни в момента се опитват да стимулират спестяванията, така че фирмите да се напасват към тази нова ситуация“, заяви той.

 

По думите му за бизнеса това не звучи добре, но в крайна сметка отговорност на всеки кабинет е да бъде щадят за бюджета. „Добрият вариант е да се дават помощи на тези бизнеси, които имат нужда от това, а не на всички“, допълни Пеканов.

 

По думите му има по-добри възможности за оптимизация, ще изпълнят обаче програмата за компенсации.

 

„За потребителите трябва да има помощи през тази зима“, хората страдат от повишението на цените, допълни вицепремиерът.

 

„По плана за възстановяване предстои да се приеме критерият за енергийна бедност, за да може да се помогне на нуждаещите се. Това е тема, която от дълги години се дискутира, има работна група. Министерството на труда и социалната политика също има свое виждане по този въпрос. В следващите седмици ще изчистим дефиницията и ще можем да я представим“, каза още Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2693 |10.08.2022 Министър Пулев: Първата процедура по Плана за възстановяване вече е отворена . 0| 2896 |04.08.2022 ЕС готви нова финансова инжекция за Украйна . 0| 6427 |04.08.2022 Честито първите 3,8 милиарда! Брюксел одобри първата европрограма за България за периода 2021 - 2027г. . 0| 3061 |20.07.2022 Семейство Байдън посрещна първата дама на Украйна в Белия дом. Зеленски очаква големи резултати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads