Реклама / Ads
1| 3566 |06.08.2021 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване е готов, но има две отворени теми

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
Има две отворени теми в Плана за възстановяване и устойчивост и по тях текат още подобрения - в сферата на енергетиката и в сферата на върховенството на закона. Това заяви в ”Денят започва” по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

По думите му има забавяне с Плана за възстановяване и устойчивост, но сигналът от Брюксел винаги е бил - "по-добре добър план, отколкото да използвате тези средства по претупан начин".

 

"Двете неща, за които ангажиментът трябва да е по-висок са в сферата на енергетиката - бъдещето на въглищните региони. Втората сфера е върховенството на правото и закона.

 

Един служебен кабинет, който има доста ограничен мандат, не може да се ангажира, че в следващите година - две-три тази и тази реформа в сферата на върховенството на закона ще е случи. Не е редно аз да обещавам нещо на европейските институции, когато реално народните представители ще са носители на тези промени. По тези точки трябва да постигнем консенсус с народните представители. За да изпратим плана, те трябва да го консултират това", каза той.


Пеканов заяви, че това е финалната версия на Плана.

 

"Планът е готов. Но начина, по който е оформен, можеше да бъде по-добър. Сега е комбинация от усилията на всички министерства. За големите въпроси, които остават, трябва да има стабилен редовен кабинет", каза той.


Служебният вицепремиер каза още, че е отворен за дискусии и вече се среща с парламентарни групи. Смята, че коректно подхожда и е убеден, че ще се случи приемственост с редовния кабинет.

 

РЕФОРМИТЕ В ПЛАНА

 

Една от реформите в Плана е създаване на Комисия за енергиен преход към климатична неутралност - нещо, към което се стреми цяла Европа.

В Плана е заложен и проект за медицински хеликоптери - за оказване помощ по въздуха. Те са съсредоточени в сферата на здравеопазването, но този проект може да бъде допълнен с хеликоптери, които да помагат при пожари, уточни той.

Пеканов каза, че има 11 нови проекта. Единият от тях е Комплексен център за управление и мониторинг на рисковете. Това е единен център, в който да се поучава информация за опасности авария и бедствия - пожари, наводнения, изсичане на гори, неправомерни действия. Така че в реално време институциите да получават тази информация и да могат да отговарят на рисковете. Гражданите също да са информирани.

 

По думите на вицепремиера държавата трябва да има институционалната подготовка да отговаря в подобни ситуации като пожарите.

 

"През годините сме игнорирали нещата, които държавата трябва да върши, трябва да имаме истински механизми, които да гарантират това. За да има такива механизми, сега и в Плана залагаме по-социална роля на държавата. С Министерство на труда и социалната политика в рамките на Плана се въвежда реформа, която да засили социалното включване, социалната сфера, индексиране на подпомагането на най-социално изключените - нещо, за което сме били критикувани през последните години", каза вицепремиерът.


На критиката, че последната версия на Плана не е съгласувана с най-голямата представена парламентарна група, Пеканов заяви, че в много кратък срок е трябвало да се изготви подобрената версия на Плана и ако в ситуация на предизборна кампания, са били отворили цялата преработка на Плана за всички политически партии, нямало да стигнат до завършен вид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3176 |05.08.2021 Пеканов: Ако внесем Плана до септември, няма да има застрашаване . 13| 4122 |03.08.2021 Без Христо Иванов и ген. Атанасов започна срещата на ДБ и ”Има такъв народ” . 9| 3522 |02.08.2021 Атанас Зафиров, БСП: Искаме споразумение, за да сме сигурни, че кабинетът ще изпълни политиките, които сме обсъждали . 16| 7540 |01.08.2021 Пеканов: Невидимата ръка на пазара погалва едни, а други пошляпва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads