Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

7| 2780 |29.09.2021 НОВИНИ

Вицепремиерът Пеканов: Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии

.
Атанас Пеканов Източник: БГНЕС
В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран. Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден. Това заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. Позитивния ефект Пеканов вижда в това, че ще бъдат вързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Настоящият вариант на документа е четвърти.

„Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме… Част сме от всички тези процеси“, коментира вицепремиерът по повод вече разписани споразумения и документи, с които страната ни се е ангажирала.


Пеканов допълни, че „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности.


Големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще инвестират, е направена декарбонизация, каза той.


Атанас Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. Според него темата за бедността и социалните неравенства в България е била неглижирана и сега Планът е спрян от един социален въпрос.


„Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“


Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.


Относно проблемите в областта на върховенството на закона вицепремиерът отчете ситуацията като трудна. Той декларира, че се търси баланс между очакванията на европейските институции и залагането на реалистични реформи.


Румънският план е бил предаден през май, а едва преди дни са завършили преговорите по него, поясни Атанас Пеканов.


„Разбирам исканията за компенсации, но тези средства, за да се намерят, се минава през актуализация на бюджета“, посочи Атанас Пеканов относно рекордно високите цени на тока.


„В някои страни дори няма компенсации за бизнеса в този случай, защото това са пазарните процеси.“


Според Пеканов мерките на Министерския съвет за подпомагане в тази посока не са популистки и „за момента това са възможните мерки“. Той не изключва при влошаване на ситуацията заради огромните флуктуации на цените, през зимата да се стигне до директна безвъзмездна помощ.

Реформите не получават гласност в обществото, обобщи Пеканов, според когото няма политическа чуваемост по тази тема. Вицепремиерът изрази надежда да има редовен и стабилен кабинет, с визия поне за 4 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2547 |28.09.2021 Атанас Пеканов: Газът е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн . 2| 2754 |26.09.2021 Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор ”Енергетика” спъва изпращането на Плана за възстановяване . 8| 3487 |23.09.2021 Атанас Пеканов: Не проявявам интерес да се включа към ”Продължаваме промяната” . 1| 2466 |20.09.2021 Пеканов: Не са водени разговори за участие в проекта на Петков и Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ