Реклама / Ads
5| 3708 |26.05.2021 НОВИНИ

Атанас Пеканов: Планът за Възстановяване е под формата на чернова

.
Атанас Пеканов
Планът за Възстановяване и устойчивост е под формата на чернова. Това каза по БТВ Атанас Пеканов - вицепремиерът по управление на европейските средства.
 

Имал съм късмет да се занимавам по тези теми  на академично ниво, преподавам във виенския университет. Важно е  младите хора да бъдат представени във вланстта. Искаме страната да се развива по-добре и устойчиво. В Стратегическия съвет брифирам президента по темите за еврото. Имам добра информация и добър поглед за това какво се случва в европейските институции. Винаги е труден прехода между академичното и практично-политическото.

 

За съжаление бях негативно изненадан, че планът за Възстановяване и устойчивост не е готов. Той е под формата на чернова. Препоръките са от европейските служби. В момента сме в координация. Има критики по технически и други по-големи въпроси. Няма амбиция по отношение на т. нар. зелен преход.

 

Този План е един нов механизъм в Европа. Има индикатори, проекти и реформи, без които ние няма да получим тези пари. С годините се видя ,че не правим реформите. Този план залага на това-ясни индикатори и ако тези реформи не се случат, ние няма да получим парите. Важно е да изпълним критериите, които сме заложили още отсега. Планът има 12 компонента в четири сфери. Например-нова рамка за образованието, реформа за въвеждане на енергийна бедност като термин.

 

На първо място за мен е важно науката и образованието. Трябва да направим така, че децата да получават най-доброто образование. Трябва да надградим в сферата на икономиката, а не просто да се усвоят средства. Трябва да се таргетират фирмите. Надаваме се в нашия мандат да успеем да подадем Плана. В момента, в който успеем да го подадем и той бъде одобрен, ще получим 13 процента от средствата.

 

Туристическият сектор беше най-засегнат от пандемията. ЕК има специфични приоритети в Плана. Не можем да таргетираме един сектор. Труден е този диалог. През последната година сектор здравеопазване е критичен. Трябва да се заложат проекти за спешна медицинска помощ по въздух.

Еврозоната е важна, движим се по пътя за приемане на еврото. Да не очакваме чудеса от това. Става дума за нормален процес. Мерките срещу коронавируса не бяха правилни. Отслаби се икономиката дълготрайно. Сега влизаме в друг период. Затова мерките трябва да се по-различни. Трябва де се помогне на засегнатите бизнеси.

 

Важно беше да върнем държавността. Институциите трябва да действат с почтен и професионален подход. Чака ме дисертация. Всичко предстои.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5357 |22.05.2021 Атанас Пеканов: Не съм чувал такива страшни неща на Запад . 14| 4565 |21.05.2021 Атанас Славов за подслушванията: Властта е упражнявана в интерес на една клика. Спецсъдът има пръст в това . 13| 13853 |20.05.2021 Атанас Атанасов хвърли бомба: ГД "Вътрешна сигурност" използвала СРС извън МВР . 3| 3242 |20.05.2021 Вицепремиерът Пеканов: Планът ни за възстановяване не е достатъчно готов и амбициозен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads