Реклама / Ads
1| 3588 |14.10.2021 НОВИНИ

Пеканов: Планът дава значим ресурс. Забавянето беше оправдано

.
Атанас Пеканов
Утре България представя пред Брюксел своята версия на Плана за възстановяване и устойчивост, който да вкара в страната ни над 12 млрд. лева за справяне с кризата след COVID-19. България обаче е една от последните, които ще го направят. Забавянето е оправдано с оглед на подобряване, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.
 

“Това е значим ресурс и смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд. въпреки безпрецедентната политическа ситуация и от части тежкото наследство в някои сектори, изключително проблематични за България, в които от години се изискват реформи и в които ние в много кратък срок трябваше да намерим тежки решения”, обясни Пеканов. 

Парите за бизнеса пък ще бъдат разделени на две части - едните ще са под формата на грантове за фирмите, а другите - като финансови инструменти. Според Пеканов този подход трябва да се внедри в страната ни, за да има възвращаемост.

 

“Програмата за икономическа трансформация е най-голямото перо в плана - 1.2 млрд. лева. И тук трябваше да търсим баланс. Чухме, че той трябва да е повече в посока безвъзмездна подкрепа за бизнесите, която ще е в размер на 840 милиона лева. Остатъкът - 360 милиона лева, ще е под формата на финансови инструменти”, коментира още Пеканов пред bTV. По думите му тъкмо за такъв подход апелират европейските институции.

 

Вицепремиерът заяви, че е наясно с недоволството на бизнеса, но балансът е труден. 

Пеканов коментира още датата за закриването на въглищните централи. Днес стана ясно, че 2038 г. е най-ранната дата за преминаването към зелена енергетика, а това дойде след мащабния протест на миньорите под прозорците на Министерския съвет вчера. Двете страни обаче се разбраха, че съкратените работници ще бъдат прибрани под крилото на ново държавно предприятие. 

 

“Датата е индикативна и може да е 2040 г. Трябва да чуем притесненията на хората в региона, да се погрижим, че за тях ще има препитание, когато излизането от въглищната енергия се случи. С фиксирането на индикативна дата можем да планираме правилно”, обясни още Пеканов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4954 |14.10.2021 Руслан Стефанов: Планът за възстановяване е бил оставен „да изгасне“ от правителството на ГЕРБ . 4| 3320 |14.10.2021 Борислав Гуцанов: БСП предлага създаването на фонд ”Енергийна сигурност” в помощ на домакинствата и предприятията . 1| 3088 |13.10.2021 Изход за въглищните региони - създават държавно предприятие за рекултивация . 9| 3368 |12.10.2021 КС заседава по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads