Реклама / Ads
5| 2926 |17.05.2023 НОВИНИ

Атанас Славов: Освен думи, трябват и действия. Ние искаме оставката на Гешев от самото началo

.
Източник: личен архив
Освен думи, трябват и действия. Ние искаме оставката на главния прокурор от самото начало, но тогава ГЕРБ го бранеха. Изказването на Мария Габриел е смело, но видяхме какво стана. Главният прокурор реши да даде отпор, а политическият терен се разкаля и по този начин реализирането на първия мандат се разми и отдалечи.
 

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) Атанас Славов, който коментира скандалите в прокуратурата и възможността за формиране на редовно правителство.  

 

"Ние имаме последователното взето решение, че няма как да подкрепим мандата на ГЕРБ и работим за втория мандат. Ние не сме си променили решението. В ДБ винаги сме били за по-експертен вариант на управление на България, който да работи за конституционни промени. Няма варианти наши депутати да подкрепят първия мандат и не трябва да се очакват изненади по тази тема. По-важно е какво правим след това. Ние не можем да представим вариант на коалиционен кабинет, нито пък ГЕРБ могат.

 

Вариантът е тип служебен експертен кабинет, който да бъде излъчен от парламента. Вярвам, че ние ще постъпим така с втория мандат. Ние от ДБ ще защитаваме този вариант, защото той е най-реалистичен.

 

Проектокабинетът "Денков" беше много силна заявка с много силни фигури. Вече месец и половина не сме видяли проектокабинета на първата политическа сила. Акад. Денков е доказал своя авторитет и достойнство. Бих се радвал да гласувам за него, но нека получим втория мандат и тогава ще обсъждаме номинацията ни за премиер. Трябва да направим кабинет, който реално да извършва реформи. Нуждаем се от малко по-дълъг хоризонт на действие, защото има много проблеми за решаване", категоричен бе той.  

 

"Видяхме, че на практика сегашният конституционен модел не работи. Това е причината да искаме промени в Конституцията. Ще дам един пример. Сигналът на г-н Сарафов за г-н Гешев е много добре описан и структиран, отразява всички факти и представя всички евентуални нарушения. И какво направи СГП? Вместо да образува досъдебно производство образува само проверка. Тази проверка може да продължи години и нещата да се заметат.

 

С конституционните промени искаме точно това - да се върши реално работа. Искаме да променим и служебните кабинети. Те трябва да се излъчват от парламента. В момента служебните министри идват в парламента, но ние не можем да поискаме вот на недоверие примерно. Те работят вече 10 месеца без да е ясно кои политики следват и кой ги е избрал", добави Славов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3525 |16.05.2023 Атанас Атанасов: Не смятам, че ПП-ДБ ще подкрепи първия мандат на ГЕРБ . 3| 2687 |15.05.2023 Атанаска Дишева: Нарушение на служебните задължения е различно от извършване на престъпления . 15| 10712 |14.05.2023 Атанаска Дишева, ВСС: Има обективна възможност Гешев да бъде освободен до края на май . 5| 3177 |12.05.2023 Атанас Атанасов: Смяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и ДПС, не е съдебна реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads