Реклама / Ads
14| 4566 |21.05.2021 НОВИНИ

Атанас Славов за подслушванията: Властта е упражнявана в интерес на една клика. Спецсъдът има пръст в това

.
Атанас Славов Източник: стопкадър, bTV
Кои са органите, които действително са поискали и кои са съдилищата, които са разрешили тези подслушвания? Имам съмнения, че това е Специализираният наказателен съд. Ако няма разрешение на съд, това означава, че са допуснати огромни престъпления по служба. Вероятно обаче е спазен някакъв формален ред
 

Това предупреди в предаването „Лице в лице“ по bTV Атанас Славов от „Демократична България“

 

„Нямаме информация кои от нашите членове са подслушвани. Факт е, че и ген. Атанасов, и Христо Иванов имат опит със службите и аз съм убеден, че информацията е напълно достоверна. Оказа се, че и служебният премиер и бивш секретар на президента Стефан Янев също е подслушван. Това може да стане само чрез Специализирания съд“, смята той. 

 

„Фактът, че опозиционни политици и работещи в администрацията на президента са подслушвани, означава, че е преминат прагът на стандартите на демокрацията. Властта е упражнявана в интерес на една клика. Може да се окаже, че България е много далеч от демокрацията. В последните години е зловещо срастването на ГЕРБ с държавата. Ние бяхме на прага на авторитарния режим. Добре, че управлението на ГЕРБ приключи“, добави Славов.

 

Според него всички замесени трябва да подадат оставки. „Няма как да се подслушван висши политици в държавата, без прокуратурата да знае за това“, отбеляза Атанас Славов.

 

„В България разрешенията за подлсушване се издават на килограм и сме много далеч от добрите европейски практики. По-лошото е, че този скандал разкрива как са били употребявани службите от предишната власт. Това показва, че трябва да има драстични промени. Трябва да има оставки на всички замесени, включително и в прокуратурата, защото без нейно знание не може да се подслушват политици. Това е зловеща политическа поръчка от най-високо ниво. България е осъждана многократно в съда в Страсбург за незаконни подлсушвания и това само показва, че нещата трябва коренно да се променят“, категоричен бе той.

 

Според Славов този случай показва, че в службите „нямаме професионалисти, а чекисти“ и трябва да се направи проверка на „техния интегритет“.

 

По думите му непременно ще има международен отзвук. Славов очаква реакция от страна на САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 13853 |20.05.2021 Атанас Атанасов хвърли бомба: ГД "Вътрешна сигурност" използвала СРС извън МВР . 13| 3991 |20.05.2021 Атанас Атанасов: Борисовата държава трябва да бъде демонтирана, за да има прозрачност на изборите . 18| 20195 |18.05.2021 Атанас Чобанов: Връзка с Йордан Цонев излиза от една от фирмите, получили кредит от ББР . 14| 8530 |15.05.2021 Атанас Атанасов, ДБ: Това, че УМБАЛ ”Александровска” има близо 70 млн. лв. дълг скоро ще стане публично известно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads