Реклама / Ads
4| 4623 |27.07.2021 НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Във ВСС има бетон статукво, което защитава главния прокурор

.
Атанас Славов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване на Гешев е бил незаконен. Във ВСС има бетон статукво, което защитава главния прокурор. Г-н Магдалинчев е избран от политическата квота. Ако някой член на ВСС от политическата квота се чувства притиснат - да обясни защо. Не трябва да се стига дотам парламентът да се намесва в казуса с отстраняването на главния прокурор. Това заяви пред Bulgaria ON AIR депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов.
 

Той е убеден, че закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура е неизбежен ход. 

 

Славов е на мнение, че не всички дела, които са в Специализирания съд, ще трябва да започнат отначало, ако институцията бъде закрита.

 

„Най-естественото е тези дела да се върнат в окръжните съдилища по компетентност. Да не се създават специални производства за специален клас хора, защото заприличва на извънреден съд. В зависимост от етапа на делата, в някои случаи ще се наложи да започнат отначало от съдебна фаза, в други случаи - ще бъдат довършени от други състави“, прогнозира депутатът от „Демократична България“.

 

Според него правосъдната реформа ще сложи край на постоянния арест, който в някои случаи играе ролята на присъда.

 

По думите му големият репресивен момент е, че с години могат да те размотават по арести, без да си осъден. Това е форма на репресия.

 

„Вътрешният министър Бойко Рашков напълно основателно даде сигнала срещу главния прокурор до ръководителят на Националната следствена служба. Дори Прокуратурата трябваше да се самосезира, когато правосъдният министър внесе искането във Висшия съдебен съвет за отстраняване на Гешев“, коментира още Славов.

 

Той припомни решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

 

„Прехвърлянето на сигнала към Спецпрокуратурата показва, че без промени в Конституцията, свързани с  отчетността на главния прокурор, няма да се извършат реформи“, добави народният представител.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3174 |26.07.2021 Атанас Зафиров: Без “БСП за България“ няма как да бъде сформирано правителство на промяната . 1| 5644 |25.07.2021 Атанас Пеканов: С годините експертният потенциал е бил нарязан на скрап . 10| 3525 |25.07.2021 Ген. Атанасов: Хората ни дадоха знак – искат политическа стабилност и съставяне на правителство . 16| 6164 |22.07.2021 Бойко Атанасов: ВСС показа, че действа като корупционно перпетуум мобиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads