Реклама / Ads
8| 2834 |19.06.2023 НОВИНИ

Правосъдният министър Славов със закана да заведе дело във ВАС срещу избора на Сарафов

.
Атанас Славов
Министърът на правосдието Атанас Славов обясни, че ще поиска в пленарен състав ВСС да се произнесе за това дали компетентният орган за избор на и.д. главен прокурор е прокурорската колегия, или пленумът на съдебния съвет. Обеща, че ако съмненията не се разсеят, той ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки нищожност на взетото решение.
 

Славов повтори пред bTV, че ще постави проблема с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор на обсъждане в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) на заседанието му в четвъртък (22 юни). Според Славов проведеният избор на Сарафов от прокурорската колегия на ВСС не е бил достатъчно "легитимен" и останали съмнения както по отношение на процедурата, така и по качествените аспекти на избора.


Начинът, по който беше избран Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствени качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт и без спазване на процеса, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор, коментира министърът. Увери, че ще използва правомощията си по такъв начин, че да премахне тези съмнения.

 

Според правосъдния министър първо трябва да се случи конституционната реформа и след това да се избере нов състав на ВСС и нов главен прокурор.

 

Връщането на Иван Гешев като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е недопустимо. Това коментира още Славов, който е представител на "Продължаваме промяната - Демократична България" в правителството.


Гешев бе освободен като главен прокурор за уронване на престижа на съдебната власт. "Няма как, освободен на това основание, да се върне като прокурор във ВКП. За мен това връщане би било недопустимо", настоя Славов.


В петък се разбра, че Гешев е отправил молба да бъде възстановен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура. За това съобщи един от предложителите за неговото отстраняване - Калина Чапкънова. По думите ѝ колегията може и да откаже преназначаването на Гешев във върховната прокуратура.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4982 |18.06.2023 Татяна Дончева: Министърът на правосъдието бе изпързалян с избирането на заместник на Гешев, да внимава . 19| 2950 |18.06.2023 Атанас Славов: Гешев загуби легитимация още в началото на неговия избор поради много провинения и нарушения . 3| 3079 |18.06.2023 Министър-председателят акад. Денков заминава за Враца и Монтана . 3| 2858 |17.06.2023 Министър Шалапатова: Още този месец засегнатите от наводненията ще получат финансова помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads