Реклама / Ads

 

60| 3146 |19.04.2021 НОВИНИ

Атлантическият съвет: България незабавно да прекрати зависимостта си от Русия

.
Атлантическият съвет на България /АСБ/ предупреждава за зловредната дейност на Руската федерация срещу България и нашите съюзници и партньори в НАТО като констатира, че тя се засилва.

„Заплахата от руска военна интервенция в Черноморския регион с всеки изминал ден нараства и представлява сериозен риск както за сигурността на България, така и за мира в Европа и света“, изтъкват в позиция от АСБ и призовават парламента, правителството и президента на Република България да предприемат спешни мерки за окончателно скъсване на зависимостите на страната ни от Руската федерация, особено в областта на енергетиката и отбраната.

 

АСБ предлага приоритетно да бъдат предприети мерки за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“, за мораториум върху строителството на компресорни станции „Нова Провадия“ и „Расово“, за ускоряване на строителството на интерконекторната газова връзка с Гърция и за прекратяване монополната позиция на руската компания „Лукойл“.

 

В областта на отбраната на страната АСБ изтъква необходимостта от забрана на договори с руския военно-промишлен комплекс и прелитането на руски самолети през българското въздушно пространство, превозващи руско оръжие и военнослужещи, призовава за незабавни преговори със САЩ за придобиване на още осем самолета Ф-16, както и да се инициира постоянна мисия по съвместен усилен air policing със самолети на съюзни държави от НАТО, да се ратифицира подписаният през март т.г. протокол с Румъния, който позволява на бойни самолети на съюзни страни от НАТО, разположени в България или в Румъния, да извършват презгранични операции по охрана на въздушното пространство, да се разположи на черноморския ни бряг отбранителната зенитно-ракетна система „Пейтриът“, а като мярка за даване на увереност с оглед на обстановката в региона да се поиска от НАТО оценка на възможностите за изграждане на българска територия на постоянни многонационални сухопътни, военновъздушни и военноморски формирования на НАТО, да бъде подписан възможно най-скоро договор по проекта за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски и да се ускори работата по придобиването на нови трикоординатни радари.

 

Относно дипломатическите стъпки, които трябва да предприемат българските власти АСБ смята, че страната трябва да редуцира състава на българската дипломатическа мисия в Русия, да се усили наблюдението върху дейността на руските дипломати и незабавно да бъдат изгонени онези от тях, за които има обосновани предположения, че се занимават с шпионаж или диверсия на наша територия, да се засили контролът върху дейността на Руския културно-информационен център в София, „Домът на Москва“, както и на руските юридически и физически лица, извършващи търговска дейност на територията на България. Във връзка с пребиваването у нас на руски граждани от АСБ искат засилен контрол при издаването на туристически визи на руски граждани, особено на мъже на възраст между 18 и 60 години, годни да боравят с огнестрелно оръжие и взривни материали и преминали военна подготовка, проверка на всички руски граждани, които са собственици на недвижими имоти, получили визи с облекчен режим за влизане в страната, за възможни техни връзки с въоръжените сили и специалните служби на Руската федерация, спиране на територията на България излъчването на руските телевизионни канали, както и да бъде прекратена дейността на руските дезинформационни интернет сайтове на български език, да се премахнат от територията на страната всички паметници на съветската армия, окупирала страната ни през септември 1944 г., да стартира незабавно работата по разработване на национална стратегия за противодействие на хибридните заплахи.

Атлантическият съвет заявява, че в зависимост от отношението на народните представители, министрите и президента към тези мерки ще оценява кои от тях са национално отговорни политици.

 

АСБ своевременно ще уведомява българските граждани за своята окончателна оценка, от която ще стане ясно кои от тях защитават руските, а не българските национални интереси и кои са евроатлантици на дело и кои са такива само на думи.

АСБ, като независима и надпартийна организация, ще продължава да следва своята мисия на граждански гарант за необратимостта на евроатлантическия избор и път на България", се казва в позиция на Атлантическия съвет на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 22| 2446 |19.04.2021 Демократична България иска да отпадне синият талон за шофьорите . 8| 3150 |19.04.2021 Журналист с предложение за нова Конституция: България е република с онлайн управление . 11| 2688 |18.04.2021 България държи Македония като заложник, смята албанският премиер . 5| 2564 |18.04.2021 Бойко Ноев: България иска гаранции от Македония, не обещания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ