Реклама / Ads
5| 4085 |18.12.2021 НОВИНИ

В Австрия ще се влиза след 5 дни карантина

.
Австрия е поредната европейска страна, която затяга граничните мерки в отговор на омикрон нашествието в Европа. От 20 декември, понеделник, страната ще допуска свободно само ваксинирани и преболедували, съобщи ситуационният център на външното ни министерство. Това е т.нар. правило 2G, което изключва третата хипотеза в ковид сертификатите - отрицателния тест.
 

Сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а този за преболедуване трябва да е до 180 дни. Това обаче не е всичко - в допълнение тези лица трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, който да е направен не повече от 72 часа преди пристигането, или да са поставили бустерна доза ваксина. Ако не представят тест/сертификат за бустер, следва карантина, от която човек може да се освободи след провеждане на PCR тест. Също така те трябва да извършат предварително електронна регистрация на следната страница: https://entry.ptc.gv.at/.

 

За лицата, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените по-горе срокове, т.е. не отговарят на правилото “2G”, се предвижда да бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена едва на 5-ия ден след провеждане на PCR тест.

 
За лицата, които пътуват редовно между страната на постоянно местоживеене и другата страна със служебна цел или за участие в училищни или учебни занятия, т. нар. Pendler, ще важат познатите до момента възможности: представяне на негативен резултат от PCR-тест (не по-стар от 72 часа) или негативен антигенен тест, не по-стар от 48 часа, сертификат за преболедуване (до 180 дни) или сертификат за ваксинация (не по-стар от 270 дни).

 

За деца под 12-годишна възраст изискванията няма да важат, освен ако придружаващото ги лице не е поставено в карантина. За улеснение МВнР дава две примерни хипотези:
- 11-годишно дете, което влиза в Австрия с родител, който не е ваксиниран и не е преболедувал, трябва да бъде поставено в карантина заедно с него;
- дете на 9 години, което е придружавано от ваксиниран родител с негативен PCR тест, не подлежи на карантиниране.

 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите: amboffice@embassybulgaria.at, embassy.vienna@mfa.bg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 24234 |18.12.2021 Хванаха на границата Владислав Горанов с издирван от Интерпол автомобил. След като разбра, се врътна и се върна с друг . 6| 2975 |18.12.2021 Математикът Витанов: Омикрон идва след Ивановден . 4| 3166 |18.12.2021 Проф. Минеков: СГП отказа да бъда разследван по сигнал на Блъсков . 2| 3672 |17.12.2021 Предпразнично: Нови мерки за влизане в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads