Реклама / Ads
8| 3284 |06.12.2022 НОВИНИ

Австрийският канцлер ни каза "Не" за Шенген. Президентът оставя вратата отворена

.
Категоричният отказ на Австрия да пусне България и Румъния в Шенген повтори при пристигането си на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани в Тирана австрйският канцлер Карл Нехамер. Президентът Клаус Йоханис обаче посочи, че дискусиите ще продължат до последния момент.
 

"Вътрешният министър даде да се разбере - няма одобрение от Австрия за разширяването с България и Румъния. Необходимо е още време. В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални имигранти. Това означава, че са прескочили външната граница на Европейския съюз и се озоваха във вътрешна страна, като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси за сигурността", каза Нехамер.


Съветът по правосъдие и вътрешни работи (JAI) на Европейския съюз ще се произнесе в четвъртък относно присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенгенското пространство, според предварителния дневен ред на заседанието, излъчен на медиите в понеделник следобед от от пресслужбата на Съвета на ЕС. Дневният ред може да претърпи промени, след заседанието на Комитета на постоянните представители, който събира посланиците на страните членки на ЕС.


Ако положението на Хърватия изглежда ясно и най-новата страна-членка на ЕС ще бъде приета в Шенгенското пространство, присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство остава несигурно.


След като Румъния успя да изясни опасенията на Холандия и Швеция, последната държава, която все още трябва да бъде убедена да не се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенген, е Австрия. Изглежда, че Виена обаче е категорично против присъединяването на България към безвизовото пространство. 


Опасенията на Виена са свързани с мигрантските маршрути.


Холандското правителство реши в петък, че ще приеме присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, но ще блокира присъединяването на България. Премиерът на Холандия Марк Рюте мотивира това решение с факта, че "на теория съществува риск от започване на миграционен поток през конкретна страна. 


За да отговори на тези опасения, Европейската комисия предложи в понеделник план за действие за сътрудничество със Западните Балкани за справяне с общите предизвикателства, с акцент върху миграционните пътища, като е известна загрижеността на няколко държави-членки, особено на Австрия, по този въпрос. В отговор на този план правителството на Букурещ изрази надежда, че документът отговаря на опасенията на Австрия в това отношение.


Освен това Европейската комисия заяви в понеделник, че очаква положителен вот от Съвета на ЕС по отношение на присъединяването на Румъния, България и Хърватия към Шенгенското пространство, в съответствие с нейните доклади за пълното изпълнение на критериите за присъединяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3252 |06.12.2022 Гешев: Стрелба не е имало и това е доказано след проверка на прокуратурата в Бургас . 2| 3004 |05.12.2022 Вицепрезидентът каза, че омразата ще бъде преборена с непримиримост. Тя е изненадана от номинацията на проф. Габровски . 19| 3918 |05.12.2022 Проф. Габровски не каза кой от ГЕРБ го е поканил за премиер, обеща да говори с всички за бъдещ кабинет . 0| 3038 |04.12.2022 Йордан Терзийски, ПП: Коалицията на кражбата с наказателна акция срещу честните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads