Реклама / Ads
0| 2260 |13.08.2024 НОВИНИ

Австрийският канцлер увери, че ще предприеме стъпки за укрепване на капацитета на страната за борба с тероризма

.
Австрийският канцлер Карл Нехамер Източник: БГНЕС
Австрийският канцлер Карл Нехамер увери във вторник, че ще предприеме стъпки за укрепване на капацитета на Австрия за борба с тероризма, след като миналата седмица властите осуетиха предполагаем вдъхновен от "Ислямска държава" заговор срещу концерт на Тейлър Суифт във Виена.
 

В публикация в социалната мрежа "X" Нехамер отбеляза, че представя пакет от мерки, за да позволи "решителни действия срещу терористичните дейности", посочвайки медийна публикация, излагаща плановете му за укрепване на вътрешните разузнавателни служби.

 

Публикацията, на която се позовава Нехамер в австрийския вестник Kronen Zeitung, излага четири точки, включително даване на възможност на службите за сигурност да наблюдават комуникациите, изпратени в приложения за съобщения - нещо което към момента не е разрешено в страната.





Нехамер, консерватор, който се надява да спечели изборите следващия месец, заяви след разкриването на предполагаемия заговор, че Австрия трябва да даде на разузнавателните агенции повече правомощия за дешифриране на съобщения.

 

Изследванията на общественото мнение демонстрират, че водещата заплаха за "Австрийската народна партия" (OVP) на Нехамер е крайнодясната "Партия на свободата" (FPO), която е начело в надпреварата за победа на парламентарните избори на 29 септември.

 

FPO открито се противопоставя на това, което определя като "ислямизация" на Австрия и се зарече да забрани политическия ислям.

 

Нехамер посочи, че ще изложи плановете си на среща на Съвета за национална сигурност по-късно във вторник.





Kronen Zeitung изтъкна, че неговият пакет включва предложения за борба с политическия ислям чрез затягане на правилата около правото на събрания за групи, считани за враждебни на демокрацията.

 

Те освен това обхващат мерки, насочени към дерадикализация на екстремистите, и разпоредби за улесняване на задължителното предварително задържане на младежи, заподозрени за тежки престъпления.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2306 |13.08.2024 32-годишен мъж беше изправен пред съда по обвинения за опит за убийство на момиче на лондонския площад „Лестър“ . 5| 2641 |13.08.2024 Украинските ВВС: Врагът изстреля 38 дрона камикадзе и 2 балистични ракети "Искандер-М" през изминалата нощ . 11| 2355 |13.08.2024 Киев: Украинската офанзива в Русия е легитимна и ще спре, ако Москва приеме "справедлив мир" . 1| 2259 |13.08.2024 Карлос Насар: Бях мотивиран да постигна крайната цел, а именно олимпийска титла. Аз съм като в детски сън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads