Реклама / Ads
2| 4114 |12.07.2019 НОВИНИ

БАБХ: Не може да спрем африканската чума, ако хората не съдействат

.
Д-р Георги Чобанов
Продължава разпространението на болестта африканска чума по свинете. Конфискувано заразено месо от домашно прасе, на което вече е била взета проба за африканска чума и тя е била положителна. Хората явно не съзнават опасността от заразата и ние няма как да спрем вируса, при положение, че обществото не положи усилия.
 

Това заяви пред БНТ д-р Георги Чобанов – директор Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуража“ към БАБХ.

 

По думите на д-р Георги са констатирани  няколко огнища на африканска чума и стартира проучване на района. Нови случаи са констатирани вчера в Плевенско. Има обявени 8 огнища към момента при домашни свине. В селищата се извършват мерките, животните са умъртвени и труповете ще бъдат заровени и местата дезинфекцирани местата. Там където са взети проби от новите случаи, за съжаление показват наличие на заболяване. Заловени са няколко автомобила, които пренасят месо и то е било конфискувано.

 

"Месото е от питомно прасе, от което е взета проба и докато се изследва пробата прасето е заклано и прибрано във фризера. Пробата е положителна за африканска чума, така че месото е конфискувано и унищожено. Рискът по този начин е много голям и това месо може да бъде източник за заразяване на други животни.", каза д-р Чобанов.


До момента няма случай на засегната индустриална свинеферма, каза д-р Чобанов. Но има случай на свинеферма, която попада в кръга на огнище и тази свинеферма е блокирана и не може да изнася животни към кланица и да функционира нормално.

 

Представителят на БАБХ обясни, че въпреки, че африканската чума не е опасна за хората, животните може да имат други заболявания, заради заразата, които обаче да се опасни. Замразяването на заразено месо може да е опасно за хората, обясни експертът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4791 |11.07.2019 Симеонов: Сидеров да е благодарен, че се отървава от ангажимент, който не можеше да изпълнява . 8| 4465 |08.07.2019 6000 лв. глоба може да получи концесионерът на плаж ”Перла” . 0| 3789 |08.07.2019 Тази нощ може да видим Сатурн с бинокъл . 3| 4046 |05.07.2019 БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads