Реклама / Ads
0| 3110 |08.01.2023 НОВИНИ

Бабинден е. Празнуват акушерките 

.
Източник: БГНЕС
Бабинден е езическия обичай съдържа, който три основни елемента. Това са: Къпане, угощение на младите булки в дома на бабата, влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Това е един от най-големите народни празници. Желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
 

Трите елемента на Бабинден са: Това са: къпане, угощение на младите булки в дома на бабата и  влечугане (къпане) на бабата. Последният е разпространен само на отделни места в страната.

 

Къпане тона малките деца от бабата (народна акушерка) – се съпровожда с благословии, намазване на децата с мед и  масло.  На бабата  се  подарява вълна и обредни кравайчета. Обичаите са за здраве.

 

Извършва се  угощение на младите булки в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят се хляб, баница, печена кокошка и вино.  Младите поливат на бабата да се измие и я даряват на дясното рамо с риза, престилка, кърпа, чорапи.

 

Влечугане (къпане) на бабата (обичаят е разпространен само в отделни селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични мотиви. На празника не се допускат мъже. На случайно срещнат мъж се подхвърлят закачки. Празнува се също и за умилостивяване на болестта бабици, която напада главно децата.


Бабинден е един от големите народни женски празници, който е посветен на „бабите“, т. е. жените, които помагат при раждане, както и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3011 |27.12.2022 Стефановден е! Над 243 000 българи празнуват имен ден . 0| 2750 |21.12.2022 Задружните съседи от ул. „Елин Пелин“ ще празнуват Коледните празници заедно на 26-ти декември . 0| 3162 |18.12.2022 Евреите празнуват Ханука . 1| 3061 |17.12.2022 Данaил, Даниeл и Дана празнуват имен ден днес! Ето кой още има повод да почерпи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads