Реклама / Ads
5| 5257 |21.07.2020 НОВИНИ

Багер строи съществуващ път в парк „Централен Балкан“

.
Източник: Елена Петрова/ БГНЕС
След широкия отзвук на случая с тежката строителна техника в района на Седемте рилски езера, нов повод за обществено недоволство се появи в Национален парк „Централен Балкан“ (НПЦБ). От няколко дни в социалните мрежи циркулира снимка, споделяна от десетки потребители, на която се вижда как жълт багер копае във високата част на Стара планина.
 

Става въпрос за участък от планината между местността Беклемето и хижа „Дерменка“, съобщава БГНЕС.

 

От дирекцията на парка излязоха и с официална позиция, в която съобщават, че става въпрос за възложен ремонт на вече съществуващ път от Беклемето до хижата.

„Рехабилитационните дейности се извършват в рамките на Договор по проект „Възстановяване и опазване на природните местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, посочват още от администрацията на парка.

 

От там уверяват, че строително-монтажните дейности се реализират на базата на изготвен технически проект, а пътят е включен в категорията „пътища със свободен достъп“ – т.е. посетителите могат да преминават с автомобили по него, без да е необходимо съгласуване от страна на парковата администрация.

 

„Такава перверзия може да измисли само човек, който вместо душа има дупка, направена от проказата на алчността“, заявява потребител с име Крум Аспарухов под една от снимките, чийто коментар е един от многото критични по темата.

 

„Посетителите в НПЦБ използват пътя, за да достигнат до заслон „Орлово гнездо“ и х. „Дерменка“. От друга страна съоръжението се използва от ползватели на природни ресурси в тази част на НПЦБ – събиране на лечебни растения, горски плодове, паша на домашни животни. Поради сериозното натоварване на пътя се наблюдава изравяне на пътното трасе. По тази причина, част от посетителите, с цел преодоляване на разрушените участъци от пътя, излизат извън трасето му“, посочват още в позицията си от администрацията на парка.

 

Според тях посоченото нерегламентирано движение на коли извън пътното трасе води до ускорена ерозия, а договорът цели единствено рехабилитацията му, както и поставянето на съоръжения за ограничаване на излизането извън пътя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6440 |17.07.2020 Транспарант увисна от сградата на УАСГ с въпрос: Кой построи сараите? . 27| 5396 |16.07.2020 Борисов от джипа: Да видят хората какво се строи докато фигурантите фигурират . 2| 6369 |09.07.2020 Само във Фрог: Изниква незаконно строително сметище зад Шофьорския плаж на Алепу . 2| 4958 |07.07.2020 Костадин Паскалев за багерите на Рила: Виждаме премиера в ролята на ДНСК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads