Реклама / Ads
2| 2503 |20.07.2024 НОВИНИ

Облекчение - буря помогна при Беклемето. МВР може да осигури фургони за Воден и Крайново

.
Източник: Министерство на отбраната
МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
 

"Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до осем души", обясни вътрешният министър.





Междувременно лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре. 

 

Пожарът в Централен Балкан е потушен. Завалeлият след обяд над района дъжд спомогна за овладяването на огъня. Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето му в резерват „Стенето“ на територията на Национален парк "Централен Балкан". В акцията участваха служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари от местни районни служби, над 55 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, 30 доброволци от формирования от гр. София и гр. Пловдив. В операцията се включиха и два специализирани хеликоптера, съобщиха от МОСВ.


В района на Беклемето около 15.00 часа заваля и всички, които се бореха с огъня в труднодостъпната местност, си отдъхнаха.

 

"Благодат дойде, ако повали половин час така, пожарът ще бъде загасен", каза Георги Кръстев - директор на НП "Централен балкан".







Огънят се разпростря на площ от 1000 декара. Горяха вековни букови и смесени гори в резерват „Стенето“ на територията на Национален парк "Централен Балкан". Към огнеборците от Карлово в борбата с огъня днес се включиха 40 военнослужещи с техника, българския модул за гасене на горски пожари, служители на парк

 

Овладяването на пожара в крайграничната община Болярово продължи и днес. Големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети най-пострадалото село Воден. В района бяха и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и председателят на парламентарната група на ПП-ДБ. Николай Денков.

 

В следобедните часове отново пламнаха вече загасени огнища, но активизирането е далеч от населените места, каза зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Любомир Баров. 

 

"Не, няма опасност пожарът да се върне към населените места".

 

Голямо остава безпокойството сред местните. Кметът  на граничното село Странджа, в което живеят само 12 възрастни, Иванка Чалъмова.

"Не съм спокойна! Никой не е застрахован, разбирате ли - всяка минута, всеки момент".





Президентът Румен Радев посети Воден. Той  призова ситуацията с пожарите в страната да не се политизира.

 

"В момента е време за действия, а не за анализи и доклади. Има си ясно разписани закони - Законът за защита при бедствия е в сила, там много ясно е разписано какви са елементите на единната спасителна система, кои ведомства създават организация и подготовка, кои планират и много важно - кои изпълняват. Нека всички да си изпълняват задълженията по закон", предаде БНР.

 

Кметът на Болярово Христо Христов посочи:

 

"В момента ситуацията е изключително тежка, в момента има спешна помощ за хората, които трябва да бъдат настанени, временно трябва да бъдат устроени".

 

Като най- нуждаещи се кметът определи 20 домакинства. Според президента фургони могат да бъдат осигурени от бежанските центрове и в Любимец, и в Елхово.

 

Кирил Петков и Николай Денков също поеха ангажименти към пострадалите:

 

"Единият от мобилните оператори потвърди, че ще усилят сигнала най-късно до понеделник".

 

Освен това ще бъдат осигурени жилищни фургони и хранителни продукти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3278 |20.07.2024 Нерегламентирано отклоняване. Река Стряма пресъхна край Пловдив . 0| 2397 |20.07.2024 Безработицата в страната се понижи до 5,3% . 9| 2823 |20.07.2024 Проверка на факти: Не, руският самолет амфибия не е гасил пожари у нас преди 17 години . 3| 2315 |20.07.2024 Жители на Своге притеснени: Вдигат се срещу сондажи за злато в района

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads