Реклама / Ads
5| 3932 |18.10.2023 НОВИНИ

Нетаняху иска обединение на “цивилизованите нации” срещу терористите от “Хамас”

.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на САЩ за подкрепата и призова за обединение на "цивилизованите нации" срещу "Хамас".
 

"Вие правилно начертахте ясна граница между силите на цивилизацията и силите на варварството“, казва той на американския президент Джо Байдън, който днес е на посещение в Израел, за да демонстрира категоричната подкрепа на Вашингтон спрямо Тел Авив. 


Нетаняху продължава да сравнява първоначалната атака на "Хамас" от 7 октомври с 11 септември - кървавият атентат срещу кулите близнаци в САЩ и заяви, че светът трябва да се изправи срещу "Хамас" по същия начин, по който се изправи и срещу "Ислямска държава".


Срещата между Нетаняху и Байдън идва часове след атаката срещу болница в ивицата Газа, при която стотици хора се смятат за загинали. "Хамас" и Израел си размениха взаимни обвинения за нападението като според Тел Авив извършители са Палестински ислямски джихад. Израелската армия публикува и разговор, който опровергава обвиненията за участието на Израел в нападението. 


"Ние ще победим "Хамас" и ще премахнем тази ужасна заплаха от живота ни", заяви Нетаняху пред Байдън, наричайки го "истински приятел". 


От своя страна Байдън заяви, че е посетил Израел, за да покаже къде стоят САЩ в този конфликт. Американският държавник коментира и ситуацията със заложниците, взети от "Хамас" след нападението на 7 октомври като определи случващото се като "трудно за осъзнаване". 


"САЩ ще продължат да подкрепят Израел. Очаквам с нетърпение да проведем дискусия за това какво ще се случи оттук нататък", категоричен беше Байдън.


Очаква се американският президент и израелския премиер да обсъдят  начините, по които Израел да проведе сухопътната си операция в Газа, за да минимизира цивилните жертви. Израел се е съгласил да разработи план, който да позволи на хуманитарната помощ да достигне до цивилните в Газа и да установи зони, където цивилните да бъдат далеч от опасността. Президентът Джо Байдън ще бъде информиран за военните цели на страната и ще обсъди планове за осигуряване на освобождаването на заложници, взети от "Хамас".


Очакваше се Байдън да отпътува и за Йордания, където да се срещне срещне с крал Абдула, президента на Египет Абдул Фатах ал Сиси и палестинския лидер Махмуд Абас. След нападението на болницата в Газа обаче визитата беше отменена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5189 |18.10.2023 Израел публикува клип, който показва, че взривът в болницата в Газа е предизвикан от заблудена палестинска ракета . 6| 6266 |18.10.2023 Проф. Николай Радулов за ФрогНюз: Чака ни тежка година - тероризмът никога не си е отивал . 3| 3820 |18.10.2023 Борел: ”Хамас” проваля всеки опит за постигане на мир в Близкия изток. За ЕС това е терористична организация . 7| 4220 |18.10.2023 Урсула фон дер Лайен: Няма извинение за удар срещу пълна с цивилни болница в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads