Реклама / Ads
0| 3137 |12.10.2023 НОВИНИ

Байдън: Нападението на Хамас е най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста

.
Джо Байдън, презиент на САЩ
Джо Байдън определи нападението на бойци на Хамас срещу Израел през уикенда като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста", докато израелски самолети продължаваха да нанасят удари по Газа - анклав, в който по данни на Световната здравна организация отчаяно липсват медицински материали.
 

Президентът на САЩ заяви пред еврейските лидери, събрали се в Белия дом в сряда: "Това нападение беше кампания на чиста жестокост - не просто омраза, а чиста жестокост - срещу еврейския народ", предадоха световнте медии.

 

"Мълчанието е съучастие", каза Байдън. "Аз отказвам да мълча". Той заяви, че е разговарял отново с Бенямин Нетаняху и че САЩ "увеличават" допълнителната военна помощ за Израелските отбранителни сили.

 

Той добави, че разполагането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя ислямистките групировки Хамас и ливанската Хизбула. "Ние ясно заявихме на иранците: Бъдете внимателни", каза Байдън.

 

Около 4,30 ч. сутринта в четвъртък израелските военни съобщиха, че нанасят "мащабен удар" по цели, принадлежащи на Хамас, в Газа. Тя не предостави подробности. Очаква се през следващите дни Израел да започне сухопътна офанзива в Газа в отговор на съботните нападения на Хамас, при които, както е известно до момента, са загинали 1200 израелци. Израел смята, че Хамас държи около 150 израелски заложници в Газа.

 

Небал Фарсах, говорител на палестинския Червен полумесец, заяви, че ударите са били продължителни в сравнение с предишни нападения. "Но сега няма нито една минута. Ето защо жертвите продължават да се увеличават и увеличават", каза той.

 

Единствената електроцентрала в Газа е с изчерпано гориво в условията на затягаща се обсада, което поражда особени опасения за болниците в анклава. "Скоро всички услуги, които са жизненоважни за оцеляването на населението, включително болниците, няма да функционират", заяви Центърът за човешки права Mezan в Газа.

 

Броят на загиналите в Газа нарасна до 1200 души, а ранените са около 5600, съобщават палестинските медии, като се позовават на здравното министерство на Газа.

 

Броят на разселените от войната жители на Газа е нараснал до 338 000 души, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, като около 65 % от тях са потърсили убежище в приюти или училища. Населението на анклава е 2,3 млн. души.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заминава за Близкия изток, за да покаже трайната подкрепа на Вашингтон за Израел, да се опита да осигури освобождаването на заложници, включително американци, и да предотврати избухването на по-широка война, предадоха световните медии.

 

Очакваше се Блинкен да пристигне в Израел в четвъртък и да посети и Йордания. Палестински официални лица заявиха, че той ще се срещне с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

 

Байдън говори, след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви извънредно военно правителство, към което се присъедини Бени Ганц, високопоставен представител на опозицията и бивш министър на отбраната.

 

Нетаняху, Ганц и Йоав Галант, министър на отбраната, формират "военен кабинет", докато израелските войски продължават да се струпват в южната част на страната в подготовка за очаквана сухопътна инвазия.

 

В телевизионно обръщение късно в сряда Нетаняху описва жестокостите, извършени по време на нападението през уикенда от бойци на Хамас, които по думите му са застрелвали деца в главата, изгаряли са живи хора, изнасилвали са жени и са обезглавявали войници. "Всеки член на Хамас е мъртъв човек", каза той. "Ние ще го смажем и унищожим".

 

Ганц заяви пред израелските граждани, че новосформираното правителство е "единно" и готово да "изтрие това нещо, наречено Хамас, от лицето на земята".

 

Байдън заяви, че е разговарял отново с Нетаняху в сряда, което е четвъртият им разговор през последните дни, и му е казал, че Израел трябва да следва правилата на войната в отговора си срещу Хамас.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3828 |12.10.2023 Лойд Остин: Не съм виждал НАТО по-силна и единна . 0| 3655 |12.10.2023 Държавният секретар на САЩ пристигна в Израел за среща с Нетаняху . 0| 3702 |12.10.2023 Газа остава на тъмно и студено, докато “Хамас” не пуснат заложниците . 17| 9034 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads