Реклама / Ads
2| 3137 |29.03.2023 НОВИНИ

Байдън и Нетаняху с остри реплики заради съдебната реформа в Израел

.
Остри критики заради съдебната реформа в Израел отправи американския президент Джо Байдън към лидера на страната Бенямин Нетаняху.
 

Говорейки пред репортери в САЩ, началникът на Белия дом заяви, че е "загрижен" от случващото се в Израел.


"Надяваме се, че министър-председателят ще действа по начин, по който може да се опита да постигне някакъв истински компромис, но това предстои да видим", заяви Байдън, цитиран от "Асошиейтед прес". 


Президентът на САЩ и израелският премиер разговаряха насаме по телефона, за да обсъдят кризата, но това беше първият път, когато г-н Байдън открито критикува израелския лидер.


В отговор на язвителните забележки Нетаняху заяви, че няма да позволи да бъде подлаган на натиск от чужди правителства. Той каза, че Израел е суверенен и "взема решенията си според волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели".


Укорът на Белия дом е в контраст с британското правителство, което запази до голяма степен мълчание, докато демонстрациите затихнаха. Други западни нации, особено Германия, се обявиха против предложените реформи, които предизвикаха силен гняв в обществото, защото предвиждат да предоставят по-големи правомощия на депутатите в израелския парламент да оказват контрол върху актовете на върховния съд. 


Изправен пред малко алтернативи, Нетаняху призова за кратко спиране на реформите в понеделник вечерта.


Това отвори прозорец за дискусии между правителството и опозиционните партии.


Протестното движение, което нарасна драстично през последните три месеца, е решено да продължи натиска върху правителството и остава дълбоко подозрително към намеренията на Нетаняху. Остава да се види дали натискът от Белия дом ще принуди кабинета му да смекчи реформите, но израелският лидер остана непокорен, въпреки че високопоставени политици предупредиха, че това може да доведе до гражданска война в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2775 |29.03.2023 Байдън открива форум, обещава 690 млн. долара за програми за демокрация . 0| 3085 |27.03.2023 Нетаняху отложи съдебната реформа за след Пасха . 4| 3008 |25.03.2023 Байдън: Значението на руско-китайското сътрудничество се преувеличава . 3| 3027 |21.03.2023 Байдън подписа законопроект, разсекретяващ данни за произхода на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads