Реклама / Ads
33| 4048 |07.02.2021 НОВИНИ

Байдън поиска от Вучич да признае Косово

.
Източник: БГНЕС
Демократът Джо Байдън започна политиката си на Балканите и призова сръбският президент Александър Вучич да признае Косово. Това стана в поздравително писмо от страна на Белия дом към президента Александър Вучич по повод Деня на държавността, който Сърбия ще отбележи на 15 февруари.
 

"Ние продължаваме да подкрепяме целта на Сърбия за европейска интеграция и ви насърчаваме да продължите да правите трудни стъпки към тази цел, включително въвеждане на необходимите реформи и постигане на всеобхватно споразумение за нормализация с Косово, фокусирано върху взаимното признаване", посочва Байдън в писмото си.

 

"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да бъде приемем като окончателно решение. Вече казах в лицето им в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", посочи Вучич в отговор.

 

Сръбският президент заяви още, че има много какво да пожелае на американците за техния национален празник 4 юли, но предпочитал да си замълчи.

 

Междувременно демократът Байдън започна ревизия на поредната политика на републиканеца Доналд Тръмп, който напусна Белия дом съвсем скоро, след като загуби изборите през ноември миналата година. Байдън реши да спре прилагането на споразумението за убежище със Салвадор, Гватемала и Хондурас, като част от политиката си за отмяна на твърдото отношение към мигрантите, което бе наложено от предишната президентска администрация.

 

Вашингтон е започнал процесът по отмяна на споразуменията със Салвадор, Гватемала и Хондурас като това е първата стъпка, целяща да подобри партньорството и сътрудничеството в региона, предават информационните агенции.


Става дума за договори, подписани от Тръмп през 2019 г. С тях се принуждаваха търсещите убежище в региона първо да се обърнат за помощ именно към гореспоменатите страни.


Новината идва само няколко седмици, след като от Мексико отправиха призив към САЩ да направят по-големи реформи в миграционната политика на Вашингтон.


Нелегалните имигранти от Централна Америка представляват голяма част от мигрантите, залавяни на границата между Мексико и САЩ. Срещу тези мигранти бе и една от основните политики на Тръмп, който обеща да построи стена на границата с Мексико като част от първата си предизборна кампания.


Споразуменията със Салвадор и Хондурас никога не са били прилагани, а споразумението с Гватемала не се прилага от средата на март миналата година заради пандемията, уточниха от Държавния департамент.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4220 |04.02.2021 Протестът продължава: Да си поискаме държавата обратно от самозабравилата се олигархия . 8| 3928 |02.02.2021 Ден 209 на протеста: Отново поискаха оставките на Борисов и Гешев . 4| 3171 |02.02.2021 Елена Йончева поиска Европол да помогне на държавите в ЕС срещу корупцията . 21| 4860 |29.01.2021 Ден 205 на протеста: Пред БНТ поискаха оставката на министър Костадин Ангелов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads