Реклама / Ads
1| 2846 |01.06.2024 НОВИНИ

Байдън с подробности за израелското предложение за примирие в Газа, Хамас реагира положително

.
В петък президентът на САЩ Джо Байдън изложи описаното от него като триетапно израелско предложение за прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на израелските заложници, като заяви, че „е време тази война да приключи“. Байдън получи положителна първоначална реакция от Хамас, предаде "Ройрерс".
 

Първата фаза включва шестседмично прекратяване на огъня, при което израелските сили ще се изтеглят от „всички населени места“ в Газа, някои заложници - включително възрастни хора и жени - ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници, палестинските цивилни ще могат да се върнат по домовете си в Газа и 600 камиона на ден ще доставят хуманитарна помощ в опустошения анклав.







В тази фаза Хамас и Израел ще преговарят за постоянно прекратяване на огъня, което според Байдън ще продължи „докато Хамас изпълнява своите ангажименти“. Ако преговорите продължат повече от шест седмици, временното прекратяване на огъня ще се удължи, докато те продължат.


На втория етап Байдън заяви, че ще бъде извършена размяна на всички останали живи заложници, включително мъже войници, израелските сили ще се изтеглят от Газа и ще започне постоянното прекратяване на огъня.

Третата фаза ще включва мащабен план за възстановяване на Газа и връщане на „последните останки“ на заложниците на техните семейства.
„Време е тази война да приключи и да започне денят след нея“, каза Байдън, който е подложен на предизборен натиск да спре конфликта в Газа, който продължава вече осми месец.


Хамас, която според Байдън е получила предложението от Катар, публикува изявление, в което реагира положително.


Хамас заяви, че е готова да се ангажира „положително и конструктивно“ с всяко предложение, основано на постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили, възстановяване на Газа, завръщане на разселените лица и „истинска“ сделка за размяна на затворници, ако Израел „ясно обяви ангажимента си към такава сделка“.


От канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха, че той е упълномощил преговорния си екип да представи сделката, „като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, включително връщането на всички наши заложници и унищожаването на военния и правителствения потенциал на Хамас“.







Отделно от това израелските военни съобщиха, че силите им са приключили операциите в района на Джабалия в северната част на Газа след дни на интензивни боеве, като същевременно са навлезли по-навътре в Рафах в южната част на Газа, за да се насочат към това, което според тях е последният голям редут на Хамас.


Конфликтът започна на 7 октомври, когато въоръжени лица, водени от ислямистката палестинска групировка, нахлуха в Южен Израел на мотоциклети, парапланери и автомобили с четири колела, като убиха 1200 души и отвлякоха повече от 250, според израелските данни.


След това Израел нахлу в ивицата Газа в рамките на това, което Нетаняху нарече усилие за унищожаване на Хамас - войнстващата палестинска групировка, която пое контрола над района от палестинската фракция Фатах в ожесточена борба през 2007 г.


Преговорите с посредничеството на Египет, Катар и други страни за постигане на примирие между Израел и Хамас многократно са били в застой, като всяка от страните обвинява другата за липсата на напредък.


БЕЗКРАЙНА ВОЙНА


В речта си Байдън призова израелското ръководство да се противопостави на натиска от страна на онези в Израел, които настояват войната да продължи „безкрайно“ - група, която според него включва някои членове на израелската управляваща коалиция.


„Те искат да окупират Газа. Искат да продължат да воюват с години и заложниците не са приоритет за тях. Е, призовах ръководството на Израел да застане зад тази сделка, въпреки какъвто и да е натиск", добави той.


Той умолява израелците да не пропускат шанса за прекратяване на огъня.







„Като единствения американски президент, който някога е ходил в Израел по време на война, като човек, който току-що изпрати американските сили да защитават пряко Израел, когато той беше нападнат от Иран, ви моля да направите крачка назад, да помислите какво ще се случи, ако този момент бъде изгубен“, каза той. „Не можем да загубим този момент.“


Войната в ивицата Газа постави Байдън в политическо затруднение.


От една страна, той отдавна е твърд поддръжник на Израел и би искал да си осигури финансиране и подкрепа от произраелската общност в САЩ в предизборния си реванш на 5 ноември срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп.


От друга страна, прогресивните елементи на Демократическата партия на Байдън все повече се ядосват на президента заради страданията, които конфликтът причини на цивилното население в Газа.


Държавният департамент съобщи, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял с йорданските, саудитските и турските си колеги, което е знак за усилията на САЩ да подкрепят предложението.


В разговора си с турския външен министър „той подчерта, че Хамас трябва да приеме сделката и че всяка страна, която поддържа отношения с Хамас, трябва да настоява тя да го направи незабавно“, заяви Държавният департамент.





В знак на подкрепа за Израел въпреки партийното разделение в Съединените щати, лидерите на ръководения от демократите Сенат на САЩ и на ръководената от републиканците Камара на представителите в петък поканиха Нетаняху да говори на съвместно заседание на Конгреса.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 19690 |01.06.2024 Китодар Тодоров: Чакаме отговорността да я поеме някой друг, а нашата отговорност не ни интересува . 31| 7894 |01.06.2024 "Politico": Удря Русия там, където я боли - Украйна затяга примката около Крим . 2| 2755 |01.06.2024 Израелската пътна карта за мир включва унищожаване на Хамас . 0| 2865 |01.06.2024 Вече имаме линейка за спешна помощ специално за деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads