Реклама / Ads
5| 6010 |16.03.2018 НОВИНИ

Д. Байрактаров за Фрог: ЕС ще погне „Инерком”, ако държавата участва в сделката

.
Димитър Байрактаров Източник: БГНЕС
Ако България влезе в сделката за ЧЕЗ, тя трябва да премине през проверката на ЕС заради третия енергиен пакет. Това коментира пред Фрогнюз Димитър Байрактаров, народен представител от 43 –то НС.
 

Първото нещо, което ще трябва да установи ЕК е капацитетът на фирмата купувач и произходът на средствата, с които ще се извърши покупката на чешкото дружество. Това е задължително изискване, гарантиращо сигурността на потребителите. Освен това идеята на третия енергиен пакет е да раздели производителя от доставката и преноса на електричество. Влизането на държавата в тази сделка е нарушение на третия енергиен пакет.

 

През 2015 г. имаше временна комисия за проверка състоянието на сектор енергетика. При мен пристигна пакет от документи, който касаеше работата на ЧЕЗ. От тях стана ясно, че чешкото дружество е поставено под натиск за източване на печалбите му чрез свързани лица. Тогава определени хора заявиха, че ще разнищят нещата, но нищо не се случи. Днес е факт, че ЧЕЗ се оттеглят, факт е, че се продава структурно определящо предприятие, касаещо националната сигурност чрез дейността си – справка постановление 181 на МС, и липсват сериозни инвеститори с доказн опит и капацитет, желаещи да го купят.

 

Димитър Байрактаров коментира и идеята на Борисов АЕЦ „Белене” да стане общ балкански проект: „Да обединиш балканските държави с изграждането на атомна централа на територията на България звучи добре. Има обаче много неизвестни в тази идея. Кои ще са балканските държави, които ще участват? Дали случайно не става дума за участие на Турция?

 

За Турция не е проблем да извади пари и да сложи ръка върху атомна мощност на територията на България. Мераци за това има отдавна. Няколко пъти турските граждани се вдигнаха на бунт срещу изграждане на атомна централа на границата между България и Турция. 

 

В Агенцията за обществени поръчки се появи обаче решение за откриване на процедура № 43 от 7 март 2018 г. за „разконсервиране, снемане на необходимите геометрични размери, консервиране, подготовка за последващи дейности  на АЕЦ „Белене”. За какво е тази обществена поръчка?! Да не би някой да е започнал подготовка за съответни дейности и подхвърлената реплика на Борисов, че ще строим общ балкански проект, да е намек за взето решение? Какво  ще спечели България и с какво ще плати тя? Какви гаранции ще поеме? Кой ще изкупува тази електроенергия? На всички тези въпроси трябва да се даде отговор, призова Димитър Байрактаров.

 

Той постави и още един сериозен въпрос, свързан с посочената обществена поръчка. „Имайки предвид, че ще се проверяват заварките на доставеното съоръжение, да не се окаже, че сме платили един милиард и двеста милиона лева за нещо, което е дефектно или негодно?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7489 |16.03.2018 Трайчо Трайков за Фрог: Отказа ли се държавата от сделката с ЧЕЗ? . 4| 7644 |15.03.2018 Мартин Табаков за Фрог: Ердоган сънува османски сънища, които се превръщат в кошмари . 5| 7295 |15.03.2018 Експерт пред Фрог: В рекетьори ще се изродят частните гардове с полицейски правомощия . 4| 8884 |15.03.2018 Р. Гълъбинов за Фрог: Оборудването за АЕЦ ”Белене” може да се монтира при АЕЦ ”Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads