Реклама / Ads
8| 14613 |20.10.2024 НОВИНИ

Българи правят милиони от червеното "злато"

.
Шафран
Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че все повече български семейства произвеждат качествен шафран, даже след изследвания във френска лаборатория шафранът произведен на наша територия заема почетното трето място.
 

В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана, предаде БТВ.

 

Наричат го "червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България.

 

Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.

 

Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота.

 

След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2632 |20.10.2024 Синдикален шеф с важно предложение за данъците . 15| 8892 |20.10.2024 На пазара поевтиняват сиренето, кашкавалът и зеленчуците. Поскъпват плодовете, брашното и олиото . 7| 2637 |20.10.2024 Любомир Дацов: Натрупването на неправилни икономически решения ни връща във времето на Виденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads