Реклама / Ads
21| 12384 |31.12.2010 НОВИНИ

България – най-лютата подправка в евросалатата

.
Българска салата
България е една от най-лютите подправки в европейската салата, българските пътища са сред най-опасните в ЕС, безработицата в България е двойно по-ниска от тази в Испания - това са някои от БГ-темите в чуждите медии днес, проследени от Дойче Веле.
 

В славянската евросалата България е една от най-лютите подправки, пише днес испанският сайт elcomerciodigital.com в статия под заглавие „Славянската салатка”. Политическата и социална ситуация в България и Румъния е бедствена - слаби политически структури и твърде много вътрешни разногласия. С това се характеризират източноевропейските страни-членки на ЕС, четем в публикацията. Сайтът напомня, че 15 от най-бедните европейски региони се намират в Румъния, а 10% от румънците и 15% от българите живеят в чужбина.

И добре, че са те - констатира испанският сайт. Паричните преводи, извършвани от българите зад граница, представляват много важен източник на постъпления, пише изданието. Със своите слаби икономики, без членство в Шенгенското пространство и все още с ограничения за повечето европейски трудови пазари Румъния и България ще се превърнат в много трудно смилаема салата за ЕС. Но да не забравяме, че за десерт ни остават Сърбия, Хърватия, Черна гора, Албания, Косово и Македония, пише в заключение elcomerciodigital.com.

В статия за проблемите на ЕС, произлизащи от новите страни-членки, германският сайт main-netz.de, се спира на приетия в Унгария оспорван медиен закон и отлагането на Шенгенското членство на София и Букурещ. В тази връзка сайтът напомня: "Преди години бившият еврокомисар по евроразширяването Гюнтер Ферхойген бе казал, че най-големи притеснения пораждат не България и Румъния, а Унгария."

Сайтът еuractiv.de сравнява днес условията за регистриране на малка фирма в страните от ЕС. В публикацията четем, че във Великобритания регистрацията на онлайн-магазин например отнема около 1 седмица и струва 82 евро. В България, Франция и Германия условията са подобни. В Полша и Испания обаче предприемачите трябва да са особено търпеливи - там регистрацията на малка фирма може да продължи до 1 месец. В Италия, Люксембург, Гърция и Холандия това става много по-бързо, но пък струва около 1.000 евро, научаваме още от публикацията.

В портала Амстердам нюз днес откриваме и едно друго сравнение - за смъртните случаи по европейските пътища. От него става ясно, че най-безопасни са пътищата във Великобритания, където миналата година при пътни произшествия са загинали 38 души на един милион жители. На второ място се нарежда Холандия с 39 смъртни случая на 1 милион жители. Средната стойност за Европа според проучването е 69 смъртни случая при транспортни произшествия на 1 милион жители. Най-опасни са пътищата в Румъния и Гърция - със 130 смъртни случая на 1 милион души. Следват Полша със 120 смъртни случая, България със 118 и Латвия със 112. Цитираните данни са от проучване на Европейския съюз и Международната автомобилна федерация.

На сравнителна статистика се натъкваме и в руския сайт biz.liga.net. Публикуваните там данни са за нивото на безработицата в няколко европейски страни. В Полша през първите 9 месеца на настоящата година безработните са били 9,7%, в България - 9,9%, в Словакия - 14,6%, в Естония - 18%, а в Испания - 20%.

Македонски бизнесмени призовават правителството по-бързо да намери средства за доизграждането на жп-линиите с България и Албания, пише македонският вестник Вечер. Изграждането на трасето на жп-линията към България е прекратено вече от осем години и за довършването му са необходими около 400 милиона евро, съобщава изданието.

Треньорът на българския национален отбор по футбол Лотар Матеус е най-големият смешник на годината в Германия, пише днес порталът derwesten.de. Преди да се ожени за Лиляна, Лотар явно не е успял да разбере, че за едно 22-годишно украинско момиче парите са най-важното нещо на света. "Следващата ми жена просто трябва да е малко по-възрастна", казал в тази връзка Матеус. Но явно доста бързо е забравил това свое намерение - преди броени дни научихме, че новата му изгора е само на 23 години. (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6075 |30.12.2010 България с едни от най-опасните пътища в Европа . 19| 5559 |30.12.2010 Танов: Не бяхме подготвени за контрабандата на цигари в България . 13| 5296 |29.12.2010 България първенец по внезапна смърт в ЕС . 64| 6531 |25.12.2010 EUObserver: Недоволството в България расте

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads