Реклама / Ads
0| 3051 |27.01.2023 НОВИНИ

България и Германия в сътрудничество за дуално обучение чрез работа

.
България и Германия ще задълбочат сътрудничеството си в сферата на дуалното обучение и в разработването на програми за обучение чрез работа, които да бъдат приложени у нас, информират от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията.
 

Сътрудничеството си в сферата на дуалното обучение бе обсъдено по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с Юрген Фридрих, изпълнителен директор на агенцията за икономическо развитие на Германия (Germany Trade & Invest), Михаел Бланк, главен управител на Senior Experten Service и Армин Швимбек, ръководител на отдел "Европа и панаири" в Министерството на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на Бавария.

 

"Основен приоритет за българската икономика е преодоляване на недостига на квалифицирани кадри и намаляване на младежката безработица", посочи министър Стоянов. Той допълни, че е съвсем логично България да заимства своя опит от държавите, които са постигнали най-много в тази сфера. В тази връзка бе обсъдено провеждането на общо събитие у нас с бизнеса и представители на държавите Германия, Австрия и Швейцария. В неговите рамки ще бъдат обсъдени добрите практики във всяка от тези страни и възможното им приложение в България. Никола Стоянов представи и инициатива за по-голямо застъпване на дуално обучение в българските държавни предприятия.

 

По време на срещата стана ясно, че има все по-голям интерес от германски фирми, които стъпват на нашия пазар, да обучават своите работници в централите си в Германия. От германската страна подчертаха високото ниво на специалистите, работещи в сектор "Информационни и комуникационни технологии" и заявиха, че техните знания и умения са на световно ниво.

 

В рамките на срещата Senior Experten Service, която е водеща доброволческа организация в Германия, представиха своята дейност пред министър Стоянов и акцентираха върху възможностите опитът им да бъде приложен в България. SES е организация, в която членуват 12 000 експерти от всички професионални сфери и до момента е изпълнявала проекти в 170 държави.

 

В срещата участваха Димитър Данчев, заместник-министър на икономиката и индустрията, Мориц Зайлер, ръководител на икономическия отдел към Посолство на Федерална република Германия и Митко Василев, главен управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3139 |27.01.2023 България праща нота до Скопие заради поклонението пред Гоце Делчев . 0| 5007 |27.01.2023 Блумбърг: Защо на България ще й е трудно да приеме еврото до 2024? . 0| 6868 |26.01.2023 Откриха мъртъв изчезналия 19-годишен българин в Германия . 4| 4340 |26.01.2023 EК дава България на съд заради директивата за възобновяемите източници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads