Реклама / Ads
2| 2203 |07.08.2024 НОВИНИ

България гори - най-пострадалата от пожари страна сме в ЕС

.
Пожар
България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., обяви на фейсбук профила си представителството на Европейската комисия у нас. Констатацията се базира на данните от общата за континента информационна система, следяща пораженията. Над 38 000 хектара българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година. Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата 2023 г.
 

България и досега бе в челото на класацията, но очевидно с последните пожари я оглави. А борбата с огнената стихия продължава:

 

Все още гори край село Черепово в Сакар. Пожарът е ограничен, но погълна над 10 000 декара, предава БНТ. Обявеното бедствено положение в общините Харманли и Тополовград остава. Няма опасност за населени места. Екипи на пожарната, хеликоптер, тежка верижна техника и 30-тонна водоноска вчера се бориха с огъня.

 

Пламъците са на два фронта, обхванати са гора, сухи треви и храсти, съобщи вчера зам.-областният управител на Хасково Митко Петров. Изгорели са около 1000 декара. Временно е спряно движението на автомобили в района. Липсва обходен маршрут, полицията просто връща шофьорите. Вечерта стана ясно, че вертолет Ми-17 е излетял в 17 часа от база Крумово, за да гаси. Но заради вятъра пожарът е все така сложен за овладяване.

 

Над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват днес източния фронт на пожара в планината Славянка, предава и БНР. С вода ще се гаси както от въздуха, така и наземно, като четири високопроходими пожарни коли са разположени във високата част на планината.

Нощта е преминала спокойно, няма разрастване на пожара, съобщиха рано тази сутрин в кризисния щаб дежурните групи. Още вчера беше направена подготовката за гасене с вода и на терен, каза заместник-областният управител Елхан Кълков.

 

"Направиха много сериозна организация, като изградиха над 1,5 километра линия, която прехвърлят билата и ще подава вода през пожарните коли – високопроходимите. И затова се прави мащабна организация с много хора с тези линии да се опитаме вече да го локализираме", обясни той.

 

След 9 часа се очакват и испанските самолети, които вчера направиха по 10 обливания от въздуха. Единственият проблем са новите огнища на гръцка територия, откъдето и дойде пожарът. "Това, което наблюдаваме в гръцката част - много на запад, тяхна територия гори и бързо върви нагоре към границата", поясни Елхан Кълков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2744 |07.08.2024 Фирми вдигат заплатите въпреки спада в производството . 19| 10300 |07.08.2024 „Боташ“ изключи промяна на газовия договор с България и заплаши със „сериозни последици“. Няма отговор . 3| 2253 |07.08.2024 Парламентът задължи здравния министър да увеличи броя на медицинските сестри у нас въпреки пререканията . 18| 7894 |07.08.2024 ББР си върна само 5 млн. лв. от отпуснатия на Гайтански заем за 150 млн. Почти 100% загуба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads