Реклама / Ads
39| 3115 |02.04.2023 НОВИНИ

България избира: Гласувайте, не ходете за гъби

.
Точно в 7 ч. започна изборният ден в България. Днес страната ни избира 49-то Народно събрание. Това са петите поред избори в страната за две години.
 

Изборите днес отново ще се проведат по сменени правила. Избирателите могат да гласуват както с машина, така и с хартия. Освен това ще има и видеонаблюдение на броенето на бюлетините. Членовете на секционните избирателни комисии трябва да ги показват пред камерите така, че ясно да се вижда резултата и членовете на СИК ще преценяват дали бюлетината е действителна, или не. Машините не генерират недействителни бюлетини. 

 

Анализатори очакват ниска избирателна активност - по-малко от 50% от избирателите вероятно ще отидат до урните. Изходът от вота няма да е ясен до последно, смятат социолозите - именно хората, които ще решат в края на изборния ден дали и за кого да гласуват ще окажат влияние върху резултатите. Колебаещите са около 13%. 

 

Според данните на социологическите агенции разликата между “Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ е минимална. Двете формации се борят за първото място. Битка има и за третата позиция, която засега се дели от ДПС и “Възраждане”. Последната сигурна партия в новия парламент е БСП. Интересен е и резултатът на 4-процентовата бариера, където за влизане в НС се борят “Български възход” и “Левицата!”. 

 

Изборният ден стартира при засилено полицейско присъствие. Служители на реда бяха извикани в изборните секции 24 часа преди началото на вота, за да се гарантира безопасността на сградите на фона на сигналите за бомби, които притесниха жителите. 

 

Секциите в страната и чужбина са общо 12 891, с машини ще може да се гласува в 9366 секции в България и в 245 извън страната. Местата за гласуване в чужбина са общо 755. За гласуването в чужбина не е необходимо да се подава предварително заявление. На място може да се попълни формуляр, че избирателят няма да гласува на друго място. Българите в страната могат да гласуват само по постоянен адрес, освен ако не са подали заявление за гласуване по настоящ адрес в указания от ЦИК срок. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3064 |01.04.2023 Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608 . 25| 3716 |31.03.2023 Най-доброто решение за правителство е коалиция на ГЕРБ и ”Продължаваме промяната - Демократична България”, обяви Борисов . 13| 4329 |31.03.2023 България получи първия самолетен двигател за МиГ-29 от Полша . 3| 3213 |31.03.2023 ”ЕВН България” иска повишаване на сметките за ток от 1 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads