Реклама / Ads
6| 8638 |07.02.2009 НОВИНИ

В България жестокостта към животните не е престъпление

.
Кампания за инкриминиране на жестокостта към животни стартират от Фондация „Четири лапи”. Целта и е промени в НК, предвиждащи затвор за хора, които измъчват животни.
 

 

В над 100 ветеринарни клиники и зоомагазини в София и по-големите градове, както и в мрежата от заведения на Фейм кардс ще бъдат разпространени 40 000 пощенски картички с апел за инкриминиране на жестокостта над животни, които гражданите ще могат да изпращат до председателя на Народно събрание  Георги Пирински и до председателя на Комисията по правни въпроси  Янаки Стоилов.
Отдавна е доказана връзката между малтретирането на животни и насилието над хора, твърди Дади Ейнарсон, ръководител Проекти на „Четири лапи” за България. „Например, данни от Ню Джърси, САЩ, сочат, че 88% от семействата, които физически са малтретирали децата си, са проявявали и жестокост към животни. Проучване относно сексуални престъпници открива, че 48% от изнасилвачите и 30% от блудствалите с деца, са извършили жестокост към животни по време на детството си. Подбудите при малтретирането и жестокостта към животни са сходни с тези при насилието спрямо хора. Те включват стремеж към доминация, отмъщение, омраза и шокиране на околните. Деца, живеещи в малтретираща ги семейна среда, нерядко изразяват болката си чрез насилие над уязвими членове на семейството, като домашния любимец.” България е една от последните страни в Европа, в които жестокостта към животните не е класифицирана като престъпление. photo_press_release.jpgПриетият в началото на миналата година Закон за защита на животните забранява мъченията на животни, но санкциите са само финансови и административни и биват налагани в много редки случаи.  "По наши наблюдения Законът за защита на животните не работи", продължава Дади Ейнарссон. „Ежедневно получаваме сигнали за насилие над животни, като много често компетентните органи отказват съдействие, дори и в случаи на употреба на огнестрелно оръжие. Наскоро благодарение на предаване по телевизията нашумя случаят с Евгени Андреев, който храни змиите си с живи котета и кучета. Въпреки жалбата ни до НВМС и предоставените видеоклипове с мъчения над животни, които Андреев разпространява в интернет, санкции не последваха. Не липсват и случаи, в които служители на централната или местна власт грубо нарушават Закона за защита та животните, без да има последици.”
Кампанията на „Четири лапи” ще стартира с кръгла маса с участието на организации за защита на животните и народни представители, на която ще бъде обсъден текст за общо предложение за промяна в Наказателния кодекс.  В края на януари тази година парламентът гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират особената жестокост към животните, но предстои гласуване на второ четене към края на този месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6969 |06.02.2009 Пресата на България е поставена на бойна нога – това разколебава самата държава . 8| 5747 |05.02.2009 Репортери без граници: Свободата на словото не прогресира в България . 2| 5220 |05.02.2009 Робърт Гейтс благодари на България за операциите в Ирак и Афганистан . 21| 5051 |04.02.2009 След природния газ Украйна не пуска и камили за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads