Реклама / Ads
5| 5570 |19.06.2009 НОВИНИ

България с по-малка безработица от тази в ЕС

.
В ЕС проблемът е да се намерят хора с подходящи умения. Източник: Вяра Йовева
Ситуацията на пазара на труда в ЕС продължава да се влошава, правителствата обмислят социални мерки.
 

Само три страни в ЕС все още имат по-ниско равнище на безработицата към март в сравнение с предходната година. Това са България, Гърция и Румъния. Данните от април тази година потвърждават, че ситуацията на пазара на труда в ЕС продължава да се влошава заради икономическия спад. Понижението в ръста на заетостта е 0,2% и 0,3% съответно за третото и четвъртото тримесечие на 2008 г. Заетостта продължава да се приспособява към кризата чрез намаляване на временната заетост, докато постоянната заетост остава стабилна. В ЕС трудностите да се намерят хора с подходящи умения насърчават работодателите да задържат работниците с опит, но ако спадът в икономиката продължи по-дълго време, за тях ще бъде значително по-трудно да успеят да поддържат заетостта. Това стана ясно по време на Годишната среща на главните секретари на националните икономически и социални съвети от страните членки на ЕС. Форумът се провежда в София.

Икономическите и социални съвети на страните от ЕС категорично настояват за програми за защита на работните места и стабилизиране на трудовите пазари.
Сред предприетите мерки в Австрия, наример, е освобождаване от данъчно облагане на първите 10 часа от извънредната работа месечно и въвеждане на по-висока гъвкавост чрез определени добавки за транспорт.
В Чехия антикризисните мерки използват финнасиране от еврофондовете за преквалификация и изплащане от държавата на заплати под формата на субсидии за фирми, които задържат работна сила. Чешките предприемачи с не повече от петима заети не са задължени да правят авансово плащане на данъци върху доходите, като спестените пари се използват за инвестиране в техника и оборудване.

Във Финландия мерките за стимулиране са фокусирани главно към намаляване на данъците, използване на намалението от данъци върху доходите и на ДДС върху храни за компенсиране на домакинствата.
Гърция предвижда увеличаване на фондовете, насочени към подкрепа на безработните.
Ирландия планира облекчаване на лицата с ниски доходи.

Малта залага финансова подкрепа за инвестиране в техника и оборудване в компании, основно от сектора на електрониката, за които тази подкрепа ще помогне връщането им към 5-дневна работна седмица.

Пакетът от икономически стимули в Холандия акцентира върху краткосрочната заетост. Около 3 млн.евро ще бъдат инвестирани през тази и следващата година в трудовия пазар, целево за младежка заетост, за образование, за инфраструктура и за облекчаване кредитирането на бизнеса. Страната ще подпомага още трудовата мобилност и обучението.
Португалия създава специална програма за финансиране на заетостта и инвестиционната инициатива, както и мерки за намаляване на данъците за бизнеса и финансово подпомагане на семействата с ниски доходи.
Както вече съобщихме, в България социалният министър Емилия Масларова обяви, че се мисли по посока на увеличаване на минималната работна заплата. Антикризисните мерки у нас ще бъдат обсъдени следващия четвъртък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5072 |19.06.2009 Разследваните в България - кандидат-депутати, дивят се в Германия . 20| 4931 |17.06.2009 Предпазна клауза за България заради правосъдието . 3| 6290 |17.06.2009 Суша и мрачни изгледи за България . 0| 5265 |17.06.2009 България куца при разследването на трафика на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads