Реклама / Ads
20| 4902 |17.06.2009 НОВИНИ

Предпазна клауза за България заради правосъдието

.
Жак Баро
Предпазна клауза да бъде наложена на България заради корупция и лоша правосъдна система. Това е поискала Холандия. Подкрепа за крайната мярка е дала и Швеция, твърдят дипломатически източници.
 
Лошата новина се пазела в тайна от правителството в София, за да не повлияе отрицателно на управляващите на предстоящите избори на 5 юли.

Холандският министър по европейските въпроси Франс Тимерманс е поискал от еврокомисаря за правосъдието Жак Баро да бъде активирана предпазна клауза освен за България и за Румъния. Букурещ обаче бил в малко по-изгодна позиция, тъй като вече две мисии от експерти на ЕК били в Румъния и отбелязали известен напредък у съверната ни съседка.

Налагането на предпазни клаузи можело да стане едновременно с публикуване на докладите за двете държави, които се очертавали да бъдат особено критични в частта за липса на борба с корупцията и неработеща правосъдна система. Това съобщиха за Frognews.bg наши евродепутати.

Министър Тимерманс написал писмо още на 30 май 2009 г, в което поискал среща с еврокомисаря Баро, за да бъде обсъдена процедурата по налагане на предпазна клауза на двете страни. Ако се приеме предложението това ще блокира сътрудничеството ни с ЕС в съдебната област, което пък може да доведе до непридвидими последици.

Холандското правителство засега ще продължи да оказва съдействие на двете държави в областта на съдебната реформа и подкрепя препоръката на Европейската комисия механизмът за сътрудничество и оценка да остане да действа докато бъдат изпълнени всички цели.

Ако ни наложат предпазна клауза, това ще е много тежък удар за България. Лошото е, че тези, заради които това ще стане няма да са вече на власт и ще отправят нагло упреците към следващото управление, коментира български евродепутат, който не пожела да цитираме името му.

Възможен е вариант докладът да не бъде огласен през лятото, както се очаква, а през септември. Това е шанс за България и Румъния да направят поне крачка напред в доказването на желание за справяне с тежките проблеми в областта правосъдие.

Ще бъдем много остро критикувани, но сигурно няма да се стигне до крайната мярка – предпазна клауза, коментираха експерти от Брюксел пред Frognews.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6249 |17.06.2009 Суша и мрачни изгледи за България . 0| 5236 |17.06.2009 България куца при разследването на трафика на хора . 3| 5051 |15.06.2009 Европа ни наказва заради Кремиковци? . 19| 5671 |14.06.2009 “България на гражданите и регионите” обедини няколко партии за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads