Реклама / Ads
19| 5685 |14.06.2009 НОВИНИ

“България на гражданите и регионите” обедини няколко партии за изборите

.
Яне Янев Източник: Вяра Йовева
РЗС, ВМРО, Единна народна партия (ЕНП) и Земеделски народен съюз (ЗНС) ще се явят заедно на изборите под шапката на РЗС, обявиха техните лидери часове преди да приключи регистрацията на листите за парламентарния вот на 5 юли.
 
Новият проект е озаглавен “България на гражданите и регионите”, като към него се присъединява и партията “Средна европейска класа.”

Всъщност новата коалиция представлява движение “Напред”, но под шапката на РЗС и без присъствието на “Гергьовден”, обясни пред “Всеки ден” лидерът на земеделците Стефан Личев. Очакваме да получим около 7 % на вота или толкова колкото и Синята коалиция, добави той, като изчисли, че на европейските избори РЗС и “Напред” заедно са получили именно около 7 %. На бюлетината ще фигурира само името на РЗС, тъй като вече изтече срокът за регистриране на нови партии или коалиции.

За евровота “Напред” се яви в следния състав – ВМРО, “Гергьовден”, ЗНС и ЕНП. Малко преди това партия ЛИДЕР на Христо Ковачки напусна коалицията. Любен Дилов стана водач на листата за Европейски парламент. Коалицията обаче получи едва 2 % от вота на избирателите и това накара партиите да поемат по различен път. ВМРО се регистрираха за участие във вота, но водеше разговори с останалите десни партии, както и с бившите си партньори от ЛИДЕР. Синята коалиция отказа да се споразумее с Красимир Каракачанов заради факта, че е бил свързан с ДС.

Земеделците на Стефан Личев се включиха в земеделска коалиция БЗНС и също се регистрираха за вота. ЕНП и “Гергьовден” не се регистрираха за участие в изборите. Днес ръководството на “Гергьовден” призова симпатизантите си да подкрепят Синята коалиция. В крайна сметка три от партиите в “Напред” – ВМРО, ЕНП и ЗНС отново ще бъдат заедно на изборите.

“Ние се регистрирахме за парламентарния вот като земеделска коалиция БЗНС и събрахме 23 000 подписа при необходимите 20 000. Голяма част от подписите обаче се оказаха невалидни и затова ние не можем да участваме на изборите и решихме да подкрепим РЗС”, така председателят на ЗНС Стефан Личев обясни обрата, който настъпи в рамките на два дни.

Лидерите на РЗС, ВМРО и ЕНП се впускат в битката за депутати. Стефан Личев не е пожелал да се кандидатира за народен представител. ЗНС обаче ще има водачи на листи в Хасково, Перник и Кюстендил и второ място в Стара Загора.

Яне Янев ще бъде мажоритарен кандидат в Благоевград, Красимир Каракачанов – водач на листа в Русе, Мария Капон – мажоритарен кандидат в Пловдив-област, а нейният заместник в ЕНП Елеонора Николова – в Пазарджик. Бившият главен секретар на МВР ген. Илия Илиев се изправя срещу бившия си шеф Румен Петков в Плевен.

РЗС има намерение да изненада политическите си опоненти и да бъде сред първите три политически партии, каза днес Янев по повод предстоящите избори за Народно събрание. Той допълни, че за последните три дни е подписано споразумение за подкрепа с над десет неправителствени организации. Това е ясен знак към всички български граждани с дясноцентристко мислене, че в политиката може да има и протегната ръка, каза Янев.

Жалко, че преди изборите за ЕП не можахме да направим този формат и затова основна пречка бяха партия "ЛИДЕР” и Христо Ковачки, каза Яне Янев. Синята коалиция се затваря, а РЗС е склонна да подава ръка и не се пазари за депутатски места, каза той. Най-важното е да няма ляво правителство и да се случи да управлява четворна коалиция - тройната плюс ЛИДЕР, каза Яне Янев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че без обединение на опозиционните партии България е обречена да бъде управлявана отново от тройната коалиция. Ние искаме България да стане уважавана държава, където и корупцията, и престъпността да останат само спомен, и затова трябва да координираме усилията си, допълни той. Председателят на ЕНП Мария Капон съобщи, че РЗС са приели техния меморандум за управление “Чисти ръце”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5327 |16.06.2008 Метин Казак: В ЕС куца комуникацията между гражданите и институциите . 3| 4921 |06.11.2007 Волен Сидеров: "Атака" има бъдеще и на обединителка . 8| 5574 |03.09.2007 Банкерът Мартин Заимов обедини СДС и ДСБ . 2| 5466 |22.06.2007 Полицаите слушат началниците си, не се съобразяват с потребностите на гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads