Реклама / Ads
0| 2677 |28.11.2022 НОВИНИ

България се нареди сред държавите с най-застаряващо население в света

.
Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. Всъщност в много страни се наблюдава цялостно застаряване на гражданите. Според проучване на Световната банка от 2019 г. следните държави имат най-възрастното население.

България

 

Малко над 21% от българите са на възраст 65 и повече години, което допринася както за общото застаряване на населението, така и за едно от най-бързите обезлюдявания в цяла Европа. Вследствие на смъртността сред възрастните хора и бягството на младите хора от страната, недоволни от корупцията и лошите перспективи за живот, населението на България, което през 80-те години на миналия век е било 9 милиона души, се очаква да намалее до 5,4 милиона души през 2050 г.

 

Германия

 

С една пета от населението на страната на възраст най-малко 65 години, темповете на застаряване на населението на Германия са се ускорили от началото на 21-ви век. По-голямата продължителност на живота и спадът на раждаемостта, дължащ се на неефективна семейна политика, все още са сред основните причини за тази демографска тенденция.

 

Гърция

 

Около 22% от населението на Гърция е на 65 и повече години. Всъщност от 2010 г. насам жителите на Гърция непрекъснато застаряват, като между 1 януари 2011 г. и 1 януари 2020 г. броят им е намалял с 3,7 %, главно поради спада на раждаемостта, предизвикан от икономическата криза. Не само че жените раждат деца на по-късна възраст, но и семействата имат по-малко потомство поради разходите и липсата на мерки за социално подпомагане.

 

Финландия

 

Повече от една пета от населението на Финландия е на възраст 65 или повече години. Тази страна се смята за една от най-щастливите в света, така че не е изненадващо, че финландците се радват на по-голяма продължителност на живота. Всъщност населението на Финландия е както бързо застаряващо, така и с намаляваща раждаемост. За да противодейства на тази тенденция, правителството е въвело мерки, благоприятстващи раждаемостта, които всъщност са подобрили раждаемостта от началото на пандемията от коронавирус.

 

Португалия

 

Не само че над 22 % от населението на Португалия е на възраст 65 или повече години, но и през последното десетилетие населението на страната е намаляло с 2 %. Населението на Португалия застарява бързо, отчасти поради липсата на работа за младите хора в страната, което ги кара да търсят възможности в чужбина. Очаква се до 2050 г. Португалия да има над 10 000 столетници, което е над два пъти повече от 4000-те хиляди столетници, живеещи в страната в момента.

 

Италия

 

Двадесет и три процента от населението на Италия е на възраст 65 или повече години, което я прави втората най-застаряваща нация в света и най-възрастната в Европа. Разбира се, за това е виновна световната тенденция за намаляване на раждаемостта сред развитите страни, но много от младите хора в Италия също емигрират. Други фактори, като убеждението, че човек трябва да се ожени, преди да напусне семейния дом, липсата на финансова помощ за студентите и слабата подкрепа за бременните жени, също обясняват намаляването на раждаемостта в Италия.

 

Япония

 

Със средна възраст от 48 години Япония е страната с най-застаряващо население в света. Всъщност една четвърт от населението на страната (28 %) е на 65 или повече години, като се очаква до 2050 г. този дял да нарасне до 38 %. Намаляването на раждаемостта в съчетание с увеличаването на продължителността на живота през последните десетилетия са в основата на тази демографска тенденция. Всъщност до 2050 г. броят на работещите хора се очаква да бъде равен на този на пенсионерите! Интересно е, че макар бракът все още да е силно ценен в японската култура, браковете там продължават да намаляват. Освен това само 2 % от ражданията се осъществяват извън брака, а около една четвърт от японците не се женят до навършване на 50-годишна възраст, което е още едно обяснение за намаляването на раждаемостта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3005 |28.11.2022 Тома Биков: Без ”Демократична България” управлението ще е нестабилно, няма смисъл от разговори с ПП . 7| 4100 |26.11.2022 Румен Радев: България ще продължи да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна . 7| 4853 |26.11.2022 Христо Иванов: Недоверието в машините ерозира възможността България да мине в нов технологичен етап . 2| 5674 |26.11.2022 ”Стандарт енд Пуърс”: България напредва за влизане в еврозоната, не е ясно дали ще е на 1 януари 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads