Реклама / Ads
4| 2611 |24.05.2023 НОВИНИ

България - нестабилната демокрация в периферията на ЕС. Излезе докладът на “Фрийдъм хаус”

.
България остава нестабилна демокрация в периферията на Европейския съюз. Страната продължава да се бори с политическа корупция и организирана престъпност. Концентрацията на медийна собственост все още е проблем, а журналистите са обект на заплахи.
 

Това е изводът от последния доклад на "Фрийдъм хаус", базирана в САЩ неправителствена организация. Докладите на "Фрийдъм хаус" се концентрират върху въпроси, свързани с демокрацията, политическите права и гражданските свободи.


България е остава полуконсолидирана демокрация според доклада за 2023 г. Страната ни се нарежда на 58% демокрация и получава оценка 4.50 от общо 7. 

През 2023 г. резултатите за демокрация се понижиха в 11 от 29-те държави в доклада. Едва в 7 страни се отчита подобрение. Катализатор за процесите, повлияли на резултатите на тези страни се оказва войната на Русия в Украйна. Демократичните институции търпят срив на фона на инвазията. 


Русия е една от държавите, които отчитат сериозен спад по всички критерии, по които се изготвя доклада. Общият резултат за демокрация на страната – средно за седемте индикатора – падна от 1,32 до 1.11 по скала от 1 до 7.

Пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна представлява най-сериозното предизвикателство за мира, свободата и демокрацията в Европа след края на Студената война, посочват в доклада си “Фрийдъм хаус”. 

Въздействието на войната е било усетено във всички 29 държави, които са обект на доклада. Вместо обаче да сближат страните от Централна Европа до Централна Азия, повишените заплахи за сигурността, историческата криза с бежанците и икономическите сътресения, свързани с конфликта, задълбочиха пропастта между автокрациите и демокрациите и предизвикаха разногласия във външните политики на отделните правителства. 


Въпреки че някои страни направиха ясен избор в полза на по-демократично бъдеще през 2022 г., "Фрийдъм хаус" отчита влошаване състоянието на глобалната демокрация за 19-та поредна година. 


Рейтингът на Унгария също се е влошил. Демокрацията на страната е втората най-пострадала след тази в Русия. Парламентарните избори в Унгария "бяха изпълнени с множество нередности, злоупотреби с административни ресурси и изкривявания в медиите", се казва в годишния доклад на "Фрийдъм Хаус". НПО-то говори за клеветнически кампании срещу критично настроени организации и членове на Националния съдебен съвет, считан за последен източник на съдебна независимост в страната. 

"Фрийдъм Хаус" класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2920 |23.05.2023 Успява ли България да намали вноса на руски петрол . 3| 2824 |23.05.2023 Иван Сотиров: Вместо нормална демокрация на нас ни се предлага цирк . 5| 2729 |22.05.2023 Кондов: Начинът, по който РСМ се отнася към България, не е най-бързият път към нейната интеграция в ЕС . 2| 2592 |22.05.2023 Керемeдчиев: България има нужда от правителство, ножът е опрял до кокала

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads