Реклама / Ads
10| 3574 |25.11.2021 НОВИНИ

България няма регистър на жените, жертви на домашно насилие

.
Източник: БГНЕС
България е една от държавите, в които няма регистър на жените жертви на домашно насилие, нито на техните насилници. За тях чуваме едва когато е твърде късно, а фаталният изход би могъл да се избегне.
 

Днес у нас различни феминистки организации отново излизат на протест срещу насилието над жени. Демонстрацията ще се проведе от 18.30 ч. пред Съдебната палата. „Докато има проблем, ще показваме нетърпимост и ще се борим за промяна! За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от COVID-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Това трябва да спре", алармират организациите.

 

Най-малко 15 жени са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или друг близък мъж на жертвата, припомнят протестиращите. 

 

"Аз бях доста подтисната, доста често усещах натиск от негова страна, в един момент започнах да се чувствам смазана, започнах да се питам – аз ли греша, какво се случва, защо на мен. В някакви моменти имах проблясъци, давах си сметка какво се случва вече към края, когато взех и решението да направя тази крачка и да се оставям някой да ми казва например "Ти не си човек“, разказа жертва на насилие пред bTV.

 

"Преломният момент беше след един много тежък скандал, в който много неща се случиха и едва ли не ми посочиха вратата, аз тогава реших, че не, няма да търпя повече децата да стават свидетели и жертви на такова поведение, и реших да дойда в центъра да потърся помощ и подкрепа“, сподели Мария.

 

Кризисния център на фондация "Мисия Криле" е едно от двете места в Стара Загора, където жени жертви на домашно насилие могат да намерят психологическа и юридическа и здравна помощ. От началото на годината специалистите са работили с 25 жени.

 

"И ние трябва да си даваме сметка, че зад тези 25 жени всъщност зад тях стоят техните деца, стоят хора, които са свидетели на това насилие и цялото общество, т.е ако говорим за жертви на домашно насилие, ние можем да кажем, че имаме пандемия от домашно насилие и тя се засилва с пандемията от COVID-19“, заяви Ивайло Ябълкаров, фондация "Мисия Криле".

 

Точно по време на принудителната изолация с Мария започва да работи екип от специалисти от фондацията. "Никога в живота не си струва да търпиш нещо заради някой, който няма отношение към теб, независимо дали е мъж или жена. Много е важно човек да има правилна самооценка и когато се стигне до моменти, в които не се чувстваш добре – да намериш сили да се изправиш и да започнеш да търсиш, защото правилните хора са около теб, тези, които могат да ти помогнат, но ти да не ги виждаш“, допълни Мария.

 

"Бих им казал, че насилието не е проява на любов, че те могат да потърсят подкрепа, да намерят помощ и могат да спрат с всичко това, защото това е процес, който никога няма да спре, ако те не направят първата крачка и не потърсят помощ. Бих казал на насилниците, че те също могат да потърсят подкрепа, първото е да признаят, че имат проблем, а бих казал и на обществото, че не трябва да мълчим, не искаме просто да броим жертвите, да отброяваме поредната жертва на домашно насилие, а да кажем – нито една повече“, отбеляза Ивайло Ябълкаров.

 

Близо 736 милиона жени - една от всеки три в света, е подлагана на някаква форма на насилие през живота си. Средно по 137 жени всеки ден са убивани от членове на собствените им семейства.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3287 |25.11.2021 Доц. Михаил Околийски: Няма повод за оптимизъм – пета вълна предстои . 37| 3094 |25.11.2021 Риск от санкции за България заради ниската ваксинация срещу коронавируса . 25| 7066 |25.11.2021 Трайчо Трайков за преговорите: За всички е ясно, че АЕЦ ”Белене” няма да го бъде . 0| 2780 |25.11.2021 Слънчево в Централна България, облаци на изток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads