Реклама / Ads
0| 2926 |06.04.2022 НОВИНИ

България и Обединеното кралство се договориха за засилено военно сътрудничество

.
Източник: Министерство на отбраната
България и Обединеното кралство се договориха за засилено военно сътрудничество. Това става ясно от съобщение на Министерството на отбраната след срещата на ресорния министър Драгомир Заков с министъра на Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи.
 

По време на разговорите е отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество. Бяха засегнати и приоритетните за страната ни въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили. Очертани бяха перспективите за развитие на взаимоотношенията в областта на отбраната, както и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между България и Обединеното кралство.

 

Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта. Подчертано беше единството на страните членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг, пишат от МО.

 

В рамките на дискусията е подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията. От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и страната ни оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън, заместник-министър Йордан Божилов и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2960 |06.04.2022 Министър Николов: Въглищата са местен ресурс на България . 0| 2963 |06.04.2022 ЕК с подпрепа за 16 страни, включително България, да не са зависими от руските изкопаеми горива . 0| 3043 |06.04.2022 България дава каски и бронежилетки на Украйна . 0| 3170 |06.04.2022 В „Честно казано с Люба Кулезич“: Как България застана във фокуса на кремълската пропаганда?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads