Реклама / Ads
6| 3303 |16.03.2021 НОВИНИ

България и още пет страни от ЕС поискаха корекция в разпределянето на ваксини

.
Източник: Reuters
Шестима премиери от Европейския съюз, сред тях лидерите на Австрия, България и още четири държави в Източна Европа, поискаха блокът да промени начина, по който се разпределят ваксини срещу коронавирус.
 

На пресконференция във Виена австрийският канцлер Себастиан Курц обясни, че "трябва да е възможно да се разработи механизъм за корекции" - така, че държави, получили значително под количествата, които са заявили пропорционално на населението си, да вземат дози от страни, при които са доставени повече. По думите на Курц изразилите недоволство държави са в контакт с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския Съвет Шарл Мишел.

 

Две от държавите на срещата - България и Латвия - са поставили дози едва на по 4.1% от населението си, най-ниската стойност в ЕС. За сравнение в Малта делът е 14.9 на сто.

 

Всички присъстващи, включително и премиерът Бойко Борисов, повториха думите на Курц от петък, когато той заяви, че е нарушен консенсусът на Европейския съвет през декември 2020 г. за пропорционално (спрямо населението) разпределение и в резултат Малта ще получи много повече дози на глава от населението в сравнение с България.

 

Нужно е с Фон дер Лайен да се стигне до "корекция, с която България да не получава една трета от доставените на Малта" дози, каза още Курц. Критици го обвиняват, че набелязва външен враг за проблемите със собствената му страна във ваксинационната кампания.

 

Не само че никой от производителите не си е изпълнил задълженията, а и са нарушени договорените принципи на разпределението и в резултат то е "несправедливо" - не отговаря на взетото на Европейския съвет, каза Борисов. В резултат "някои държави ще имат колективен имунитет, други няма да имат". Същевременно "вярвам в Комисията" и че новите 10 млн. ваксини на "Пфайзер" трябва да са справедливо разпределени. "Това е важно за България, където предстоят избори след 2 седмици и е нужно жителите да са спокойни, когато гласуват."

 

"Има два подхода. Единият е като на Виктор Орбан, който да вземе руски и китайски ваксини," а другият е нашият на Европейската народна партия, да обсъждаме и проблемът да бъде решен, каза още Борисов. "България е инвестирала във ваксините. Откъде накъде ще имаме таблица на класиране на ваксинациите? Това е шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото има повече ваксини? Надявам се утре този проблем да бъде решен."

 

След коментара му Курц отхвърли твърдението, че инициативата във Виена е само на държави, чиито лидери са от Европейската народна партия; според него списъкът на желаещите промяна е по-голям. "Всички искаме общ европейски път, както г-н Борисов каза - не страните с по-малки доставени количества ваксини да се обръщат към Китай и Русия."

 

"Няма нито една страна членка, която да e в безопасност, дори всички да са ваксинирани, ако тази страна е заобиколена от държави, където нивото на ваксинация не е толкова напреднало," каза словенският премиер Янез Янша. Възниква и "въпросът за качеството на договорите, сключени с производителите на ваксини."

 

"Няма как да обясним на гражданите си, ако в едни държави имунизацията се бави заради недостиг, а в други - не", каза чешкият премиер Андрей Бабиш.

 

Янша призна, че ако една страна е направила имунизационен план на базата на предвидените дози, тя ще трябва да се откаже от тях, за да ги даде на друга държава членка.

 

Преди месеци ЕК беше натоварена с договарянето на цени и сключи договори за поръчки на ваксини за целия ЕС с шест производителя - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson, CureVac и Sanofi - за общо близо 2,3 милиарда дози.

 

Според договорените правила на всяка държава се полага квота от общите поръчки в съответствие с населението ѝ. Пред Свободна Европа Министерството на здравеопазването посочи, че квотата за България е 1,55%. В съответствие с нея на България са се полагали над 35 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 на шестте фирми.

 

България обаче е договори три пъти по-малко и ще получи около 12 милиона дози ваксини от пет фирми производители (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson и CureVac), сочат данните, предоставени от здравното министерство. Така за страната останаха три пъти по-малко от полагащите и се дози.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3551 |16.03.2021 Заев моли за помощ ЕС за спора с „неблагодарна“ България . 8| 3295 |16.03.2021 Само Търговище е извън червената COVID зона в България . 34| 5930 |16.03.2021 България да произвежда ваксини, да станем една "Велика България" със Скопие и... още бисери от Марешки . 19| 6421 |15.03.2021 Саша Барън Коен: Поздравления, България! Даде ни невероятно талантливата и смела Мария Бакалова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads